eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fico pártja a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico megszüntetné a kisebbségeket támogató intézményt - petíció indul

Nem telik tétlenül a karácsonyi időszak a magyar közösség számára Szlovákiában, az ünneplés mellett a kisebbségeket támogató intézmény megmentése foglalkoztatja a magyar politikusokat, közéleti személyiségeket és művészeket. Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Fico-kormány tervezett lépése ellen, amely megszüntetné a Kisebbségi Kulturális Alapot.

December közepén került nyilvánosságra a Fico-kormány jogalkotási ütemterve, amely alapján megszüntetnék a 2017-ben létrehozott nemzetiségi intézményt, a Kisebbségi Kulturális Alapot. A kabinet a Művészeti Alap és a Kisebbségi Kulturális Alap összevonásával egy átfogó kulturális intézmény, a Kultúratámogatási Alap létrehozásával számol. A Smer, a Hlas és az SNS alkotta hármas kormánykoalíció képviselői többször utaltak rá, hogy módosítanák a kulturális támogatások rendszerét, megerősítenék a minisztérium hatáskörét. A tárcaközi egyeztetésre bocsátott anyagban az szerepel, hogy az új alap célja az államnyelv, a szlovák irodalom, az élő kultúra, a kulturális örökség és a kisebbségi kultúra támogatása lesz. A változás már a jövő év első felében életbe léphet.

A szlovákiai magyar közösség tagjai hangosan tiltakoznak a terv megvalósítása ellen. Két aláírásgyűjtés is indult, hogy kifejezzék, nem értenek egyet a tervezett átalakítással, amely visszalépést jelentene a kisebbségi jogok területén. Röviddel azután, hogy nyilvánosságra került a terv, a kisebbségi alap létrehozását kezdeményező Híd párthoz köthető politikusok – Rigó Konrád volt kulturális államtitkár, Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos és Bukovszky László volt kisebbségi kormánybiztos – aláírásgyűjtést indított az intézmény megmentéséért.

A petíció kezdeményezői hangsúlyozták, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap alapvetően fontos a nemzeti kisebbségek jogállása szempontjából, megszüntetése vagy más intézménnyel való összevonása pedig egyértelmű visszalépés lenne az emberi jogok szempontjából. Rigó Konrád szerint

azt akarják elérni a lépéssel, hogy a kulturális minisztérium nagyobb befolyást szerezzen a támogatások elosztása felett.

Eddig közel kétezren írták alá a tiltakozó kezdeményezést. Többek között Ódor Lajos, a korábbi szakértői kormány miniszterelnöke, szlovákiai magyar kulturális személyiségek, szlovák közéleti szereplők és a nemzeti kisebbségek tagjai is.

Néhány nappal később a Magyar Szövetség is aláírásgyűjtésbe kezdett. Orosz Örs, a párt alelnöke szerint fontos, hogy minél többen hangot adjanak az elégedetlenségüknek. A kezdeményezők között találhatók politikusok, kulturális intézmények vezetői, előadóművészek. „Ez egy olyan ügy, mellyel kapcsolatban mindenkinek minden irányból meg kell szólalnia” – nyilatkozta Orosz a paraméter hírportálnak.

A politikus szerint, ha Robert Fico kormánya valóban meg akarja szüntetni az intézményt, akkor az aláírásgyűjtésnél nagyobb erőfeszítésre lesz szükség.

„Azt gondolom, hogy a Magyar Szövetség az egyetlen szubjektum, amely erre képes”

– tette hozzá a párt alelnöke. A tiltakozók még mindkét kezdeményezéshez csatlakozhatnak. Az első aláírásgyűjtés január 2-ig tart, a második pedig január 4-ig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×