eur:
397.27
usd:
356.55
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke beszédet mond az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján Révkomáromban 2022. szeptember 22-én. A fórumot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Gábor Alapítvány szervezte.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Az átalakult Magyar Szövetség a felvidékieken kívül a magyaroknak is segítene az EP-ben

Nevet módosított és elnököt választott szombaton a szlovákiai magyar párt, a Szövetség. A párt tisztújító kongresszusán megerősítették Forró Krisztiánt az elnöki székben, a Szövetség pedig ezt követően a Magyar Szövetség nevet viseli majd.

A magyar határhoz közel fekvő Pat községben megtartott hétvégi közgyűlésen különösebb meglepetés nem történt: a tisztújító kongresszus Forró Krisztiánt választotta meg a Szövetség elnökévé. Forró ellen nem indult senki az elnöki posztért, így várható volt, hogy az eddigi országos elnök ismét megkapja a bizalmat. A tisztújító kongresszus a párt második legfontosabb tisztségébe, az Országos Tanács élére Pándy Pétert választotta. A politikai tömörülés két alelnöke Orosz Örs, illetve a pártba csak a múlt héten belépett, de a szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon a párt listáján második legtöbb preferenciaszavazatot összegyűjtött Gyimesi György lett.

A Szövetség kongresszusa alapszabályt is módosított, ennek részeként változtattak nevet. Az elfogadott alapszabály szerint Magyar Szövetségre változik a párt neve, és megszűnnek az alapításkor felállított platformok, amelyek a három alapító pártot, az MKP-t, a Hidat és az Összefogást integrálták a 2021-ben létrejött gyűjtőpártba. Forró Krisztián szerint ezzel rugalmasabbá válik a párt, az eddigi döntéshozó grémiumok eltűnnek, a döntéseket az elnökség hozza majd meg.

A kongresszus döntött a párt köztársaságielnök-jelöltjéről is, aki az elnökség javaslata alapján maga a pártelnök lesz. Forró Krisztián saját köztársaságielnök-jelöltségéről azt mondta: bár valószínű, hogy a jövő tavasszal esedékes államfőválasztás eredményeképpen nem magyar lesz Szlovákia köztársasági elnöke,

a jelölés jó lehetőséget teremt arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a felvidéki magyar közösségre és problémáira.

Ahhoz, hogy a Magyar Szövetség elnöke hivatalosan is jelöltté váljon, 15 ezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie.

Forró Krisztián elmondta, jövőre az elnökválasztás mellett európai parlamenti választás is lesz, amelyen az a cél, hogy képviselőt küldjenek Brüsszelbe. „A legutóbbi alkalommal nem egész 400 szavazaton múlott, hogy a közösségünknek legyen európai parlamenti képviselete. Mindenképpen az a cél, hogy ismét parlamenti képviselőt juttassunk be az európai parlamentbe a felvidéki magyarok köréből. Ez két szempontból is fontos. Egyrészt azért, mert a felvidéki magyarságnak kell, hogy legyen hangja Brüsszelben és az Európai Unióban. A másik fontos feladat pedig az, hogy erősítsük a magyarok hangját az EP-ben, hiszen tudjuk jól, hogy a magyarokat nem hordozza a tenyerén mostanában Brüsszel” – jegyezte meg Forró Krisztián.

A Szövetség kongresszusa értékelte a szeptemberi előrehozott parlamenti választáson elért eredményüket is, amely nem volt elégséges a parlamentbe jutáshoz. Megállapították, hogy a megszerzett több mint 130 ezer voks azt bizonyította, hogy továbbra is van igény az etnikai politizálásra, s ezért a párt a továbbiakban is ezen az úton kíván tovább haladni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×