eur:
394.92
usd:
367.82
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A zsidó közösség tagjai szombat (sabbath) ünnepnapi terítékeket helyeznek el a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elrabolt 200 izraeli túsz tiszteletére a Fasanenstrasse-i zsinagóga előtt Berlinben 2023. október 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Alku vagy nem alku – ez itt a kérdés túszügyben

Miközben folytatódik Izrael sok helyen bírált gázai hadművelete, jelentések szerint küszöbön állhat egy alku, amelyben a Hamász elrabolt nőket és gyerekeket enged el. Mindezért cserébe néhány nap tűzszünetet kell vállalnia Izraelnek.

Izraelben rendszeresek a tiltakozások, amelyeken az október 7-én, a gázai Hamász terrortámadása közepette elrabolt túszok hazahozását követelik. Most úgy tűnik, néhány család előtt felcsillant egy reménysugár. A Háárec című tekintélyes izraeli lap szerint a zsidó állam és esküdt ellensége közel állhat ahhoz, hogy megállapodjon a legtöbb elrabolt nő és gyerek elengedéséről.

Ezt egy magasrangú izraeli illetékes mondta. „Az alku általános vonalaiban egyetértés van” – mondta a neve elhallgatását kérő hivatalnok a Washington Post című lapnak. A tervezet szerint egyszerre engednének el izraeli nőket és gyerekeket Gázában és izraeli börtönökben raboskodó palesztin elítélteket.

Egy Hamász-illetékes hétfőn azt mondta: a kérdésben közvetítő Katarral tudatták, hogy készek elengedni 70 nőt és gyereket, cserébe egy ötnapos tűzszünetért. Ezt a Reuters hírügynökség jelentette a csoport Telegram-csatornájára hivatkozva.

Viszont ugyancsak a Reuters szerdán már azt írta, hogy 50 túsz elengedéséről alkudoznak, aminek egy háromnapos tűzszünet lenne az ára. Ezt katari illetékesek mondták a hírügynökségnek, akik az alku előkészítésében az Egyesült Államokkal is koordinálnak. Az izraelieknek palesztin nőket és gyerekeket kellene elengedniük és vállalniuk, hogy a korábbinál több humanitárius segélyt engednek be Gázába.

A katari illetékes szerint a Hamász már nagy vonalakban elfogadta a tervet, de Izrael még nem, és egyes részletekről tovább tárgyal.

A Reuters szerint

nem ismert, hogy hány palesztin nőt és gyereket engednének ki izraeli börtönökből.

Korábban nem voltak konkrét hírek arról, hogy a szembenálló felek megegyezére hajlanának. Katar – bár parányi állam – nagy külpolitikai ambíciókkal rendelkezik. Nemrég közvetített és elősegítette Oroszországba vitt ukrán gyerekek hazatérését és közvetlen kommunikációt tart fent – párhuzamosan – a Hamásszal és Izraellel is. A Hamász politikai szárnya irodát tart fent a gazdag államban.

A Reuters ugyanakkor felhívja a figyelmet: az említett alku részeként a Hamásznak át kellene adnia egy listát az összes, még Gázában fogvatartott polgári túszról. Izrael szerint több mint 240 embert raboltak el a brutális mészárlást végrehajtó Hamász-terroristák, amikor október 7-én betörtek Dél-Izraelbe. A támadásban a módosított adat szerint 1200-an haltak meg. Izrael erre pusztító légicsapásokkal, majd szárazföldi behatolással válaszolt, amiben – palesztin források szerint – több mint 11 ezer gázai lakos halt meg.

Hán-Júnisz, 2023. október 8.
Izraeli légicsapásokban megrongálódott épületet néznek emberek a Gázai övezetben lévő Hán-Júniszban 2023. október 8-án. Előző nap a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Az izraeli hadsereg ezután ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál. 
MTI/AP/Fatima Shbair
Izraeli légicsapásokban megrongálódott épületet néznek emberek a Gázai övezetben lévő Hán-Júniszban 2023. október 8-án. MTI/AP/Fatima Shbair

Közben a túszalkunak számos akadálya van: kommunikációs hálózata megszakadása miatt nem biztos, hogy a Hamász képes pontos listát átadni a különböző helyeken tartott túszokról, akiket nem lesz könnyű összegyűjteni. És egy nyugati diplomata szerint az izraeli hadsereg saját céljai, továbbá a Hamász katonai és politikai szárnyának egyet nem értése is fékezheti az alkut.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×