eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

Fej fej mellett Robert Fico és a progresszívek a szombati választás előtt

A szlovákiai parlamenti választások előtti utolsó héten sorra hozzák nyilvánosságra a legfrissebb felmérési adataikat a közvélemény-kutatók.

Az eredmények azt mutatják, hogy az első helyért hatalmas a verseny: a Focus ügynökség szerint a Smer áll nyerésre, az NMS Market Research-nél viszont a Progresszív Szlovákia a befutó. Az előre hozott parlamenti választás szombaton lesz, a kampánycsend pedig 48 órával a voksolás napját megelőzően lép életbe.

Mindez azt jelenti, hogy a közvélemény-kutató ügynökségek csütörtökig hozhatják nyilvánosságra a pártpreferencia-felmérések eredményét. Ennek megfelelően kedden meg is érkeztek a választási moratórium előtti utolsó közvélemény-kutatás adatai, melyekből arra lehet következtetni, hogy

igazán izgalmas és szoros lesz a verseny, mindenekelőtt az első helyért folytatott küzdelemben.

A Focus ügynökségnél a szavazatok 18 százalékával a Smer megnyerné a választást. Robert Fico pártja az Ipsosnál is az élen végzett, ez az ügynökség viszont 20,6 százalékon méri a pártot, míg az NMS Market Research Slovakia felmérése szerint a Smer csak a dobogó második helyére tudna felállni 19,4 százalékos eredménnyel, mivel Robert Ficoékat egy hajszálnyival – egészen pontosan 0,3 százalékkal – megelőzné az Európai Parlament alelnökének, Michal Šimečkának a pártja, a Progresszív Szlovákia. A progresszívek a Focusnál 1,4, az Ipsosnál mindössze 0,8 százalékkal maradnak el a Smertől.

Mindhárom ügynökségnél a Hlas áll a harmadik helyen, de itt is vannak eltérések: a Focus 13,7, az Ipsos 11,9, az NMS Market Research pedig 10,5 százalékon méri a 2018 és 2020 között kormányfőként politizáló Peter Pellegrini pártját.

Az említett három párton kívül mindhárom ügynökség felmérése szerint bekerülne a parlamentbe az OĽaNO, a Republika, a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Szabadság és Szolidaritás és a Szlovák Nemzeti párt is. A Sme rodina – magyarul Család vagyunk – nevű párt sorsa a legkérdésesebb, a Focusnál és az Ipsosnál ők nem ugranák meg a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, és az NMS Market Research is csupán 5,2 százalékon méri a pártot. A magyar Szövetség mindhárom ügynökség felmérésében a küszöb alatt maradna 3-3,5 százalék közötti támogatottsággal.

A politológusok egyetértenek abban, hogy rendkívül megosztottá vált a szlovák társadalom,

a választási kampány pedig különösen agresszív hangnemet ütött meg.

Juraj Marušiak, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa rámutatott, hogy a mostani kampány célja a választók radikalizálása volt, de nehéz megjósolni, hogy valójában milyen hatással lesz ez a döntésükre. A voksokért harcoló politikusok a fizikai erőszak alkalmazásától sem riadtak vissza egymás lejáratásában. Szerda reggel eddig ismeretlen elkövető bombát jelentett Eduard Heger korábbi miniszterelnöknek, a Demokraták párt vezetőjének házánál.

A rendőrség bejelentette, hogy több mint 6500 rendőr fog felügyelni a közbiztonságra és a rendre a választás napján. Motoros és gyalogos járőrök cirkálnak majd a településeken. A civil ruhás rendőrök mellett a tűzszerészek és a különleges egységek is készenlétben lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×