eur:
395.37
usd:
368.5
bux:
71532.88
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Jožo Pročko/Facebook

Durvul a kampány Szlovákiában, tojást vágtak az egyik jelölt fejéhez – videó

Igor Matovič volt szlovák miniszterelnök és Robert Kaliňák egykori belügyminiszter múlt heti pofozkodását követően újabb fizikai inzultus történt a választási kampány során Szlovákiában. Ezúttal az OĽaNO egyik jelöltjének fejéhez vágtak tojást. A Szlovák Püspöki Konferencia közben felszólította a híveket, hogy a közelgő parlamenti választáson ne voksoljanak azokra a pártokra és mozgalmakra, amik elfogadják az abortuszt és a bejegyzett élettársi kapcsolatokat.

Jozef Pročkót, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, vagyis az OĽaNO képviselőjelöltét hétfőn Losoncon inzultálták, miközben a város főterén kampányolt. Egy ismeretlen férfi tojással dobálta meg őt, a képviselő pedig az egészet videóra vette.

Pročko szerint egy kisebb csoport zavarta meg a kampányakciójukat, az egyik illető ellen pedig az OĽaNO képviselője már korábban tett feljelentést. Ahogy az a videóban is hallható, a férfi próbálta kiűzni őket Losonc belvárosából, miközben fenyegető szavakat intézett a képviselőjelölt felé. Néhány perccel később, amikor Pročko és pártkollégája az incidens körülményeiről beszéltek, megjelent a csoport egyik tagja, majd folytatódott a szóváltás. Ezt követően a politikust elkezdték tojással dobálni, egy pedig közvetlenül az arcában landolt. Jozef Pročko szerint

a harmadik férfi meg is ütötte őt.

A parlamenti választás nemcsak a köztereken, hanem a templomokban is téma. A Szlovák Püspöki Konferencia üzenetet fogalmazott meg a híveknek, melyet a vasárnapi mise végén olvastak fel a Szlovákia katolikus templomaiban. A szervezet azt tanácsolja az embereknek, hogy ismerkedjenek meg a pártok programjaival, és ne az érzelmek alapján hozzanak döntéseket, hanem ragaszkodjanak az evangéliumi értékekhez. Szlovákia püspökei megjegyezték, hogy az egyház nem vesz részt politikai kampányokban, a pártok és a jelöltek megválasztása pedig kizárólag az egyénekre tartozik. Azt ugyanakkor belefogalmazták levelükbe, hogy

a keresztények ne szavazzanak olyan pártokra és parlamenti képviselőkre, akik Ferenc pápa szavaival élve ideológiai gyarmatosítást támogatnak,

vagyis egyetértenek az abortusszal, a bejegyzett élettársi kapcsolatokkal, az eutanáziával és a gender-ideológiával, vagy akik dezinformációkat, gyűlöletet és megosztottságot terjesztenek.

A püspökök mellett Zuzana Čaputová köztársasági elnök is rövid üzenetet intézett Szlovákia választópolgárai felé. A közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, „a következő parlamenti választáson azt kell keresniük a szavazóknak, hogy melyik politikussal, illetve párttal tudnak a legnagyobb mértékben azonosulni.” Felszólította az embereket, hogy szeptember 30-án menjenek el szavazni. Az államfő azt tanácsolta a választóknak, hogy ne a tökéletes politikust keressék, mert olyat nem találnak, hiszen senki sem tökéletes.

A Hogy vagy, Szlovákia? elnevezésű felméréssorozat múlt héten ismertetett friss felmérése szerint a választók negyede még nem döntötte el véglegesen, kire szavaz. A legkevesebb ingadozó választó a Smer és a Republika párt táborában van, a legtöbb a Kereszténydemokrata Mozgalomnál és a Sme rodinánál. A felmérés szerint a válaszadók várakozása szerint az új kormány sokkal jobb, vagy legalábbis valamivel jobb lesz a jelenlegi szakértői kormánynál. 78 százaléknyian bíznak ebben, ami növekedés a februári 72 százalékhoz képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×