eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Thomas Barwick/Getty Images

Áll a bál Szlovákiában: ki kellene nyitni a határokat

A szlovákiai alkalmazottak érdekeit védő szakszervezetek szerint több olyan ágazat is van az országban, amely vendégmunkások alkalmazása nélkül nagy bajban lenne. Elengedhetetlennek tartják azonban a munkaerő-migráció szabályozását, ami szerintük a társadalmi feszültségek elkerüléséhez vezetne.

A szakszervezetek, a munkáltatók és a szlovák kormány képviselői az érdekegyeztető tanácson vitatták meg annak lehetőségét, hogy Szlovákia nemzeti vízumot adjon ki olyan, nem az Európai Unióból érkező állampolgároknak, akik a munkaerőhiány által leginkább sújtott ágazatokban, például a vendéglátóiparban vagy a kereskedelemben szeretnének elhelyezkedni. A szakképzett munkaerő hiánya aggasztóan magas Szlovákiában, a munkáltatók szerint ráadásul több olyan állás is betöltetlen, amely iránt a szlovákiai munkavállalók már nem érdeklődnek.

Zuzana Rumiz, a Szlovákiai Személyzeti Ügynökségek Szövetségének elnöke az Új Szó napilapnak elmondta, míg tíz évvel ezelőtt a szlovákiai vállalatok mintegy 45 százalékának okozott gondot a munkaerőhiány, mára ez az arány eléri a 75 százalékot, a cégek pedig több mint 100 ezer álláshelyet képtelenek betölteni.

Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy egyre több vállalat külföldi vendégmunkásokkal igyekszik pótolni a hiányt. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ legutóbbi jelentéséből kiderül:

míg 2013-ban hivatalosan alig valamivel több mint 13 ezer külföldi dolgozott Szlovákiában, a számuk mára megközelíti a 100 ezret.

A szakszervezetek szerint azonban a munkáltatók is gyakran visszaélnek a helyzettel. Monika Uhlerová, a Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, "nem ismeretlen jelenség a munkáltatók részéről, hogy külföldieket toboroznak törzsalkalmazotti státuszba, míg a hazaiakat a munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül átmeneti időszakra veszik fel, kiszolgáltatottabb helyzetbe juttatva őket". Szerinte nem jelent megoldást a külföldi munkaerő ellenőrizetlen beáramlása, a munkaerőhiánynak ugyanis több oka is van, amelyeket ideje lenne orvosolni.

A szakértő úgy véli,

az alacsony szlovákiai fizetések és az ebből következő munkaerő-elvándorlás egyik oka az elhibázott gazdasági modellben rejlik,

amely régóta az olcsó munkaerőre, az alkalmazottak kizsigerelésére, az innováció alacsony szintjére és a közvetlen külföldi befektetésektől való túlzott függőségre épül, miközben teljesen elhanyagolják az oktatási rendszert.

További probléma, hogy az uniós országokhoz képest Szlovákiában viszonylag kevés a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a 2,2 millió alkalmazottból mindössze 78 ezer munkavállaló dolgozott részmunkaidőben. Ilyen körülmények között még a harmadik országokból érkező külföldiek sem maradnak sokáig Szlovákiában, és más olyan európai országokba távoznak, amelyek szintén munkaerőhiánnyal küzdenek, ám jobb feltételeket kínálnak.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×