eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Masszív orosz védvonalak fékezhetik az ukrán ellentámadást, de van gyenge pontjuk

Oroszország több száz kilométer hosszú védvonalakat, egymás mögé telepített lövész- és tankelhárító árkokat ásott Kelet- és Dél-Ukrajnában, az ukránok offenzívájára készülve. A Reuters által megszólaltatott szakértők szerint különösen a Krím-félsziget felé vezető útvonalakat készül védeni.

A Reuters kielemezte a Capella Space nevű cég által készített műholdképeket, amelyeken a Nyugat-Oroszországtól Kelet-Ukrajnán át a Krímig terjedő hatalmas orosz erődítményhálózat látható. Ezt a nagy ukrán ellentámadásra készülve építették meg.

Az offenzíva előtt Ukrajna katonák ezreit képeztette ki Nyugaton a különböző fegyvernemeket összehangoltan használó támadásra, amely illetékesek szerint akkor indul meg, amikor az erők felkészítése befejeződik.

A Reuters áttekintette a több ezer, úgynevezett sárkányfog-tankcsapdát is magában foglaló védelmi állásról készült műholdképeket és úgy találta, hogy

az oroszok a legjobban a déli Zaporizzsja régiót, a Krím-félsziget kapuját védik.

A megkérdezett hat katonai szakértő szerint az Ukrajna gyors őszi előretörése nyomán kiépített védelmi állások ezúttal megnehezíthetik az ukránok dolgát. Az eredmény attól függ majd, hogy az ukrán erők képesek lesznek-e hatékonyan végrehajtani komplex, kombinált műveleteket.

„Az számít, hogy képesek-e az ilyen hadviselésre” – jegyezte meg Neil Melvin, a brit Királyi Egyesített Szolgálatok nevű agytröszt, a RUSI elemzője. „Az oroszok megmutatták, hogy nem, és visszatértek a régi, szovjet módszerhez, a kimerítő háborúhoz.”

A katonai szakértők szerint a hosszan elnyúló front felaprózhatja az orosz védelmi képességeket. Ha Kijevnek sikerül visszaszereznie a déli területek ellenőrzését, akkor visszanyerheti akadálytalan hozzáférését a fekete-tengeri exportútvonalaihoz, épp, amikor Oroszország jelezte, hogy lezárhatja a gabonafolyosót.

A szakemberek azt is hozzátették: Ukrajna a közeljövőben nem kaphat újabb nagy mennyiségű páncélos fegyverzetet a Nyugattól, ami nyomást gyakorol Kijevre, hogy minél több területet foglaljon vissza arra az esetre, ha csökkenni kezdene a katonai támogatás.

A szakértők egyöntetűen arra számítanak, hogy

az ellentámadás fő iránya délen lesz,

annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban a legsúlyosabb harcok keleten, és különösen Bahmut városa körül folytak.

Olekszandr Muszijenko kijevi katonai elemző szerint a déli terület stratégiai szempontból létfontosságú Ukrajna számára, egyrészt mert felszámolhatná a Krímbe vezető orosz korridort, másrészt, mert lőtávolságba kerülne az Ukrajna elleni rakétatámadások kiindulópontjául szolgáló félsziget.

A Reuters által megkérdezett szakértők hozzátették: a komplex védőrendszerek csak akkor jók valamire, ha jól képzett csapatok őrzik. Ha sikerülne megszakítani az oda vezető orosz hadtápútvonalakat, akkor sebezhetőkké válnának.

Ehhez az ukránoknak megfelelő számú tankra és légvédelemre van szükségük, ám a kiszivárgott Pentagon-anyagok szerint eddig a kért 300-ból 200 páncélost kaptak meg és hiányos a légvédelmük, amely meg tudná védeni előrenyomuló erőiket az orosz bombázásoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×