eur:
396.11
usd:
354.53
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Panoramic view to Westminster Palace and Big Ben tower in London, UK, during golden autumn time with sunshine and colorful leafs falling from the trees
Nyitókép: SHansche / Getty Images

Brexitbajok: váratlan gondot okoz a kötelező útlevél

Elfordultak a német és a francia turisták Nagy-Britanniától a brexitet követően. Az uniós kilépése után immár nem lehet európai személyi igazolvánnyal belépni a szigetországba. Emellett romlott az ország megítélése a francia és német utasok körében.

Rosszul hatott a brexit a brit turizmusra, legalábbis, amikor a franciákról és a németekről van szó. Nemrég közzétett adatok szerint mindkét ország polgárai jóval alacsonyabb számban kíváncsiak Nagy-Britanniára, mint a pandémia előtt. Közben ugyanis a szigetország levezényelte a brexitet, véget ért az átmeneti időszak és most már nem lehet uniós személyigazolvány birtokában beutazni. Ami gond, mivel a németek 30 százaléknáak, a franciák esetében pedig a polgárok 47 százalékának nincs útlevele.

Ez elijesztette a két ország polgárait Nagy-Britanniától. Az idei év első két hónapjában 2019-hez képest közel harmadával csökkent a francia és német autós látogatók száma, akik a La Manche alatt futó Csalagúton át érkeztek. A kompon utazók száma pedig több mint a felére esett vissza.

Turisztikai illetékesek szerint a brexit nem csak a kötelező útlevélhasználat miatt vette el sok európai kedvét.

A kilépés nyomán sokan kevésbé tartják vendégszerető népnek a briteket.

Ezt a megállapítást támasztják alá a Visit Britain turisztikai hivatal és az Anholt Ipsos Nation közvéleménykutató adatai. Ezek szerint romlott az Egyesült Királyság megítélése a francia és német utazók szemében. 2016-ban a németek még a 7. legjobb turisztikai célpontként, a franciák pedig a 9. helyre sorolták Nagy-Britanniát. Mostanra ezek a számok visszaestek a 16. és 14. helyezésre.

Joss Croft, a Nagy-Britanniát megcélzó külföldi turizmusra épülő ágazatok szervezetének vezérigazgatója szerint a személyi igazolványos utazás kiiktatása „elrettenti” az európai uniós polgárokat. Ez különösen az iskolai osztálykirándulásokat veti vissza, mivel az ő esetükben extra bürokráciával kell megküzdeni. A német és francia gyerekek felének nincs útlevele, ezért az angolul tanuló osztályok inkább Írországba vagy Máltára utaznak – írta a témáról a The Guardian.

A lap idézte a Turistaszövetség nevű szervezetet, amely szerint 83 százalékkal estek vissza az iskolások és a diákok nagy-britanniai látogatásai, ami

875 millió font bevételtől fosztotta meg a brit gazdaságot és 14 és fél ezer állás megszűnéséhez vezetett.

A franciák és németek helyett több amerikai látogat Nagy-Britanniába és gyakran hallani kínai vagy érdekes módon orosz beszédet a londoni utcákon. Utóbbi esetében nem világos, hogy ukránokról, oroszokról vagy más volt szovjet tagállam polgárairól van-e szó.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×