eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Andrej Babis cseh miniszterelnök, a kormányzó centrista ANO mozgalom vezetője beszél a párt prágai központjában 2021. október 9-én. A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte az október 9-én zárult képviselőházi választást Csehországban a szavazatok 27,62 százalékával. A második helyen az ANO végzett 27,28 százalékkal.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kampányhajrá - Reagáltak a korrupciós vádak alól felmentett cseh exkormányfő versenytársai

Felmentette a bíróság Andrej Babiš volt cseh kormányfőt az úgynevezett Gólyafészek-ügyben. Babišt azzal gyanúsították, hogy több mint egy évtizede az egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás – mai árfolyamon számítva közel 830 millió forintos – európai uniós támogatást. A felmentő ítélet az e hét végi csehországi elnökválasztás előtt született, amelyen Andrej Babiš esélyes jelöltként indul. Két legnagyobb választási ellenfele a Twitteren reagált a bíróság döntésére.

A vád szerint Andrej Babiš kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak. Konkrétan a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének támogatásáról van szó. Az államügyészség hároméves feltételes szabadságvesztés és tízmillió korona – azaz mintegy 165 millió forint – pénzbírság kiszabását kérte, de a bíróság megalapozatlannak találta a vádakat, és a volt cseh miniszterelnököt felmentette a korrupciós ügyben. Jan Šott, a bírói testület elnöke szerint a vizsgálatok során nem nyert bizonyítást, hogy a Gólyafészek-ügyben a vád által hangoztatott tény törvénysértő lett volna. A per még tavaly szeptemberben kezdődött, több mint 15 tárgyalási napon át húzódott, amely során tanúk tucatjait hallgatta meg a bíróság.

A döntés azonban nem jogerős, az államügyésznek még lehetősége van a fellebbezésre.

Andrej Babiš pénteken a bíróságon elmondott több órás védőbeszédében úgy fogalmazott, hogy sohasem lopott, és nem űzött tisztességtelen üzletet.

„Az egész ügyet a média fújta fel, engem akarnak kivégezni” – jegyezte meg Babiš, hozzátéve, hogy ha csalni akart volna, akkor Cipruson próbálkozott volna, ahol senki nem látná. A hétfői döntést követően természetesen felszabadultan nyilatkozott.

„Nagyon örülök, hogy független bíróságunk van. A döntés jó hír Csehország és a cseh állampolgárok számára. A bíróság megerősítette azt, amit a kezdetektől fogva állítok: nem vagyok bűnös, és nem tettem semmi törvénysértőt” – mondta a jelenleg az ellenzék padsoraiban helyet foglaló ANO mozgalom vezetője.

A felmentő ítélet néhány nappal a csehországi elnökválasztás előtt született, amelyen Andrej Babiš esélyes jelöltként indul.

Január 13-án és 14-én mintegy 8,3 millió cseh szavazó dönt a leköszönő Miloš Zeman jelenlegi államfő utódjáról. A prágai várba, a Hradzsinba igyekvő nyolc elnökjelölt közül igazán komoly esélye Petr Pavel nyugalmazott tábornoknak, Danuša Nerudová közgazdásznak, valamint Andrej Babišnak van. A legutolsó felmérések eredménye szerint

Pavelre a válaszadók 28,7, Babišra 28,5, míg Nerudovára 25,1 százaléka

adná a voksát az elnökválasztás első körében.

  • Nerudová a hétfői bírósági döntést követően annak tiszteletben tartására szólította fel követőit a Twitteren. „A bíróság ma Andrej Babiš ártatlanságáról döntött, ezt tiszteletben kell tartani. Független bíróságunk van, ez az ügy pedig nem volt annyira átpolitizált, mint ahogy azt Babiš több alkalommal is hangoztatta” – írta bejegyzésében Nerudová, de azért megjegyezte, hogy a volt kormányfő régóta csak a saját érdekeit tartja szem előtt, és hozzájárul a demokrácia szétveréséhez.
  • A másik erős elnökjelölt, Petr Pavel szerint Babišsal olyasvalakinek kell szembenéznie, aki kellő tapasztalattal rendelkezik, és a legnagyobb csatákat már letudta. „Az önök támogatásával legyőzöm őt” – szólította fel követőit az elnökjelölt.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×