eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Lángoló lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Dmitrij Peszkov: Oroszország nem akar több területet elszakítani Ukrajnától

Jobbára azokat a kelet-ukrajnai településeket támadták december 8-án az orosz erők, amelyeket Moszkva eredetileg magának követelt. Kommentátorok szerint ez is annak a jele, hogy feladhatták a nyugat- és észak-kelet ukrajnai területek meghódításának tervét.

A háború – Vlagyimir Putyin megfogalmazása szerint a különleges katonai művelet – februárban azzal indult, hogy az orosz elnök közölte: nem akarják elfoglalni Ukrajnát. Ehhez képest őszre Moszkva annektálta a korábbi két szakadár ukrajnai területet és az általa részben elfoglalt Herszon és Zaporizzsja régiókat.

A Kreml most közölte, hogy "részben fel akarja szabadítani az új orosz régiók ukrán megszállás alatt álló részeit" – avagy teljesen el akarja foglalni a Donbászt, valamint visszafoglalni Herszon feladott részét. Zaporizzsja esetében azonban feladták a célt, hogy a teljes régiót orosz ellenőrzés alá vonják.

Erre utaltak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szavai, akitől megkérdezték, hogy készül-e Moszkva további régiókat annektálni. "Erről nincs szó, legalábbis nem volt róla nyilatkozat" – mondta, majd megemlítette, hogy sok munka maradt még az új területek felszabadításával. "A Donyecki Köztársaság ama részére gondolok, amely az Orosz Föderáció része lett, de amelyet újra megszálltak az ukrán csapatok" – mondta.

A Reuters szerint

Moszkva már korábban világossá tette, hogy teljes ellenőrzése alá akarja vonni a jobbára orosz ajkú Donyeck és Luhanszk régiókat, azaz Donbászt.

Az viszont nem tisztázott, hogy Zaporizzsja és Herszon régiók mekkora részét annektálja.

Ha Moszkva csak Zaporizzsjának azokat a részeit akarja megtartani, amelyeket a külvilág által el nem ismert népszavazások idején ellenőrzött, azzal lemondana a régió északi egyharmadáról és fővárosáról, Dnyipro iparvárosról. Oroszország kénytelen volt feladni Herszon régiónak a Dnyepertől nyugatra fekvő részeit és magát a regionális fővárost is. Közben az ukrán erők kezén van a Donyeck régió 40 százaléka, és a Luhanszkból is visszafoglaltak egy szeletet.

Az orosz erők december 8-án Donbászban a földről és a levegőből támadták a teljes demarkációs vonalat. Orosz tankok lőtték Avdiivka frontvárost. Liszicsanszk közelében nagyszámú katonát vetettek be Bilohorivka falu elfoglalására.

Emellett az oroszok sok katonát és a Wagner zsoldosszervezet embereit küldték a hetvenezres lakosságú, donyecki Bahmut elfoglalására, ahol a leghevesebb harcok dúltak. A rendszeres rakétatűz ellenére azonban eddig nem sikerült előretörniük, bár az ukrán veszteségek is súlyosak.

Az oroszok a korábban feladott Liman közelében is megpróbáltak előrenyomulni. Elemzők szerint létszámfölényük végül Bahmut feladására késztetheti Kijevet, addig azonban súlyos veszteségeket mérhetnek az oroszokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×