eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Fehér gólya (Ciconia ciconia) repül villanyvezetékek felett a Zala megyei Zalakomáron 2020. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Befagyasztotta az áram árát Szlovákia

A gáz viszont drágul, 15 százalékkal, ugyanennyivel a távfűtés is.

Északi szomszédunknál az áram lakossági árának befagyasztásáról döntött Eduard Heger kormánya. A gáz viszont 15 százalékkal drágul. A kabinet intézkedése nélkül a szlovákiai háztartásoknak 2023-ban az elektromos áram árának 380 százalékos emelkedésével, a gáz árának pedig 225 százalékos emelkedésével kellene számolniuk.

„Nem változik jövőre a lakossági áram ára Szlovákiában, a gáz 15 százalékkal drágul, várhatóan szintén 15 százalékkal drágul a távfűtés” – jelentette be Eduard Heger szlovák kormányfő. „2023-ban stabil marad az áram ára, és nem változik 2022-höz képest” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a szlovákiai háztartások országos szinten mintegy 6 milliárd euróval többet fizetnének áram- és gázszükségletük ellátásáért. Hozzátette, hogy ha a háztartásoknak a szabályozott árak szerint kellene fizetniük, 380 százalékos lenne a növekedés a villanynál, a gáznál pedig az árszabályozási hivatal számításai szerint 225 százalék, de ehelyett csak 15 százalék lesz. A kormányfő bejelentése szerint a központi távhőszolgáltatásra is érvényes az átlagosan 15 százalékos áremelés.

Igor Matovič pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az energiapiacokon történelmi mértékűek az áremelkedések, és

egész Európában egyedi, hogy Szlovákiában az idei szinten marad a villamos energia ára.

Emlékeztetett arra is, hogy a kormány februárban ígéretet tett, memorandumot ír alá a Szlovák Villamos Művekkel és két évig nem emelkedik az áram ára. A kormány annak ellenére döntött úgy, hogy fenntartja a jelenlegi árakat, hogy folyamatosan emelkednek az áramszolgáltatási díjak. A 15 százalékos gázáremelést Matovič azzal indokolta, hogy takarékoskodásra akarnak ösztönözni. „Ha 15 százalékot megtakarítunk a gázfogyasztásnál és a távfűtésnél, ugyanannyit fogunk fizetni, mint idén” – tette hozzá a pénzügyminiszter, aki szerint a lakossági árakat egyrészt a memorandumnak, másrészt az energiaszolgáltatóknak nyújtott állami támogatásnak köszönhetően sikerült szinten tartania a kormánynak.

Milan Krajniak munka- és szociálisügyi miniszter részletezte, hogy az egyes háztartások mekkora emelésre számítsanak.

  • A központi távhőszolgáltatásra kapcsolódó háztartások havi 12 euróval – vagyis megközelítőleg ötezer forinttal – fizetnek többet.
  • 19 euróval – tehát 7 800 forinttal – emelkednek a kiadások azokban a családi házakban, ahol gázzal fűtenek és a víz melegítésére is gázt használnak.
  • A lakásokban havi 8 euróval – azaz 3 300 forinttal – kerül többe a gázzal való fűtés és a víz melegítése.

Eduard Heger kormányfő közölte, hogy az energiaszolgáltatók dotációját már belekalkulálták a jövő évi állami költségvetés tervezetébe, ezért ez nem növeli a tervezett hiányt. A kormány múlt csütörtökön jóváhagyta az általános gazdasági érdekekről szóló szabályozást, amely előírja a gázszolgáltatás legfeljebb 15 százalékos emelését. Zuzana Čaputová államfő múlt kedden a pozsonyi parlamentben elmondott országértékelő beszédében viszont úgy fogalmazott, hogy egyes háztartásokat még a kompenzációt követően is mélyszegénység fog fenyegetni. Azt tartaná helyénvalónak, ha ezeknek a csoportoknak célzott támogatás formájában segítenének a válság megoldásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×