eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rishi Sunak új brit miniszterelnök integet a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Rishi Sunak szűzbeszéde: „Országunk súlyos gazdasági válsággal néz szembe”

Ha udvariasan is, de elődje hibáinak kijavítását ígérte az új brit miniszterelnök. Rishi Sunak első beszédében azt is értésre adta: hatalma legitim, és nem lesznek előre hozott választások. Minderről a londoni Downing Street 10 előtt szólt, miután III. Károly király megbízta a kormányalakítással.

Végre megvalósult Rishi Sunak álma. Nagy-Britannia 200 éve legfiatalabb és egyben első, etnikai kisebbségi miniszterelnökeként lépte át a kormányfői rezidencia ikonikus ajtaját, a stáb hagyományos tapsa közepette.

Előzőleg járt Károly királynál, aki a protokollnak megfelelően megbízta a kormányalakítással, miután – ugyancsak a protokoll szerint – fogadta a mindössze 44 napig kormányzó Liz Trusst, és elfogadta lemondását.

Ezután állt ki Sunak ország-világ és a Downing Street-i rezidencia ajtaja elé, hogy elmondja hagyományos beszédét.

„Országunk súlyos gazdasági válsággal néz szembe” – kezdte, majd elég gyorsan azzal folytatta – persze egy gentlemanhez illő udvariassággal és eleganciával – hogy elődje Liz Truss jóhiszeműen és helyesen fókuszált a növekedésre. „De hibákat követtek el” – a jó szándék ellenére. „Engem azért választottak meg pártvezérnek és miniszterelnöknek, hogy kijavítsam azokat”, mondta.

Bár valójában nem választották – mert még a párton belül sem volt szabályos jelölt vele szemben. Sunak azonban igyekezett gyorsan lezárni a legitimitása kérdését. Méltató szavakkal emlékezett a nyáron eltávolított volt főnökére, Boris Johnsonra – aki azzal a szöveggel próbálta meg a visszatérést, hogy 2019-ben őt választották meg a szavazók.

„Boris Johnson is egyetértene vele, hogy a mandátum mindenkié” – azaz a Konzervatív Párté, utalt rá Sunak. Ezzel

üzenni próbált nemcsak a szélesebb közvéleménynek, de azoknak a konzervatív párttagoknak is, akik nem mondhattak véleményt róla, és akiknek egy része a pártból való kilépést fontolgatja.

A búcsú

Sunak elődje, Liz Truss is beszédet – búcsúbeszédet – mondott kedden.

Ebben azzal védekezett, hogy „határozottan és gyorsan fellépett az energiaválság által fenyegetett családok és vállalkozások védelmében”. Majd felszólította Sunakot: törekedjen az adócsökkentésre és növelje a katonai kiadásokat – ahogy ő is ígérte. Ez az egyik kérdés, amiben nem világos Sunak politikája. Ukrajna támogatása „most még fontosabb, mint bármikor... a demokráciáknak felül kell kerekedniük a versenyben az autokráciákkal szemben” – mondta.

Sunak viszont – akit a pártja rendcsinálónak hívott be, abban a hitben, hogy sikerül megmentenie a torykat az összeomlástól – többször is elővette a „bizalom” szót – amit, bár nem mondta ki nyíltan, elődjei ástak alá.

„A gazdasági stabilitás és bizalom lesz a kormány napirendjének sarokköve... ez nehéz döntéseket von maga után” – fejtegette.

Viszont emlékeztetett: a pandémia idején, pénzügyminiszterként segítette a kényszabadságra küldött dolgozókat és azt ígérte: nem adja fel az együttérzést.

Egy újabb, ígéretbe csomagolt bírálat volt a részéről: „ígérem, hogy a kormányom nem hagy olyan adósságot az önök gyermekeire, amit mi magunk túl gyengék lettünk volna visszafizetni”.

„Becsület, profi hozzáállás és elszámoltathatóság, a kormány minden szintjén” – volt egy másik ígéret... amiről elég gyorsan eszébe jut az embernek a Johnson-éra. Nem félek – mondta még Sunak. Jobb is, ha nem, mivel a miniszterelnöki beszédeket a háttérből megzavarni próbáló mókás kedvű tiltakozók épp a

„Szerintem lázongás jön”

című rockdalt játszották.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×