eur:
394.6
usd:
365.81
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A 2020. május 14-én készült, június 18-án közreadott képen piros buszok haladnak el a brit jegybank, a Bank of England épületénél London pénzügyi negyedében. Ezen a napon bejelentették, hogy a brit jegybank százmilliárd font pótlólagos likviditást juttat a brit gazdaságba az új koronavírus okozta járvány súlyos hatásainak enyhítése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Káosz a tőzsdéken, menekülnek a befektetők

További piaci káoszra készülnek világszerte a befektetők egy megrázó hét után, aminek során több központi bank kamatemelést hajtott végre. Ennek nyomán sok pénz áramlott ki az értékpapírokból, és úgy tűnik, a veszteségeket egy ideig nem is dolgozzák le a tőzsdék.

A befektetők világszerte azzal kezdték a hetet, hogy "nyalogatják a sebeiket" a múlt heti részvény-árfolyamesések miatt. A Dow Jones-index épphogy elkerülte a negatív zárást, amit az S&P 500 és a Nasdaq nem tudott megúszni, a kötvények az elmúlt évek legalacsonyabb szintjére zuhantak. A befektetők ugyanis kezdik úgy látni: tartós marad az infláció, tovább emelkednek a kamatlábak, így menekíteni kell a pénzüket a tőzsdéről.

"Nehéz megmondani, hogy mi, hol és mikor fog megtörni" – mondta Mike Kelly, a PineBridge Investments nevű amerikai befektetési cég vezetője a Reutersnek. "Korábban úgy tartottuk, hogy a recesszió rövid és enyhe lesz. Ezt most már elvetjük, és most

a sokkal szigorúbb monetáris politika nem szándékolt következményei járnak a fejünkben"

– mondta arra utalva, hogy az inflációellenes lépések nagyot ütnek a gazdaságon.

Az amerikai FED zsinórban harmadszor emelte hetvenöt bázisponttal a kamatlábat, és több más központi bank is drágította a hiteleket. Ezt követően a vezető valutákkal szemben húsz éve a legmagasabb szintre ugrott az amerikai dollár, ami most az egyik menedék a piaci ingadozások miatt aggódó befektetők számára. Ennek nyomán Japán 1998 óta először lépett fel a jen árfolyamának megerősítése érdekében.

A brit font közben 37 éves mélypontra süllyedt a dollárral szemben – igaz, ebben közrejátszott az új Truss-kormány nem túl jó pillanatban választott radikális és rizikós adócsökkentési programja, aminek végrehajtásával a szigetország még jobban eladósodik.

A zuhanó árfolyamok közepette érdemesnek tűnhet bevásárolni olyan részvényekből, amelyek később drágulhatnak, de ennek ellenére a múlt héten keveseket vonzott a lehetőség.

A befektetők kivárnak és arra számítanak, hogy még rosszabbra fordul a helyzet,

mivel az inflációellenes szigorú monetáris politika növeli a világméretű recesszió kockázatát – jegyzi meg elemzésében a Reuters.

A Goldman Sachs stratégái pénteken lefelé módosították az irányadó amerikai részvényindexre, az S&P 500-ra vonatkozó év végi célértéket. Eredetileg az volt a prognózis, hogy az index 4300 pont körül zárja az évet, de most már csak 3600-as értékre számítanak – úgy, hogy a hét végén az S&P 500 már 3693 ponton állt.

Mindeközben világszerte megugrottak az árakkal ellentétes irányban mozgó kötvényhozamok. Az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy hozama több mint 12 éve a legmagasabb szintre emelkedett, míg Németországban a kétéves papír hozama 2008 vége óta először jár két százalék felett. Mindez kezdi elszívni a pénzt a tőzsdékről.

A Reuters által megkérdezett elemzők egy része szerint a központi bankok megindult kamatemelési lépései közepette a piacok a jövő év közepéig nyomottak maradhatnak.

"A kérdés most már nem az, hogy recesszióba kerülünk-e, hanem az, hogy az milyen mély lesz és nem lesz-e valamilyen pénzügyi válság és jelentős globális likviditási sokk" – mondta Mike Riddell, az Allianz Global Investors vezető londoni portfóliómenedzsere.

A háború gazdasági kockázatairól Madár István, a Portfolio vezető elemzője és Szabó László, a Hold Alapkezelő felügyelőbizottságának elnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×