eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Liz Truss új brit miniszterelnök (b6) az átalakított kabinet első ülésén a londoni kormányfői rezidencián 2022. szeptember 7-én. Trusst az előző napon nevezte ki a kormányfői posztra II. Erzsébet brit uralkodó a belpolitikai botrányok miatt távozó Boris Johnson tisztségének betöltésére.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Jaj a legyőzötteknek – Liz Truss kitakarította a kormányt

Saját támogatóival töltötte fel kabinetjét az új brit kormányfő, Liz Truss, míg a riválisokat eltávolította. Érdekesség az is, hogy első ízben fordul elő, hogy ez az első, igazán „sokszínű” brit kormány, a csúcsminiszterek között nincs egyetlen fehér férfi.

Úgy tűnik, kétezer év múltán is érvényes a római mondás: „Jaj a legyőzötteknek!”. Liz Truss, akit hétfőn neveztek meg a brit konzervatív párt vezetőválasztása győztesének és aki parlamenti választások nélkül lesz így miniszterelnök, felváltva Boris Johnsont, egyből kimutatta a foga fehérjét. Új kormánya bejelentésekor világossá vált, hogy lapátra tette nagy riválisa, Rishi Sunak expénzügyminisztert és közeli szövetségeseit.

A parlamentben a legjobb barátnőjének mondott Therese Coffey lett az egészségügyi miniszter. Ami annál is figyelemreméltóbb – mert bár ez nem szalonképes téma a brit közbeszédben –, de túlsúlyosnak tűnik és szivarral a szájában fényképezték.

Kwasi Kwarteng korábbi vállakozási miniszter kapta a de facto második legerősebb pozíciót, a pénzügyminiszterit. A politikus a patinás Eton College-ban és a Harvardon tanult, így az elit tagjának tekinthető – viszont színesbőrű, ami miatt a baloldali szavazók kevésbé tudnak belekötni.

A tory vezetőválasztáson indult Suella Braveman volt igazságügyminiszter lett az egyik legerősebb minisztérium, a Home Office, avagy a belügy főnöke – miután az eddigi keményvonalas és sokat bírált Priti Patel önként távozott. Braveman még a Johnson-utódlásáért folyt harc elején kiesett, így Truss nem tekintette komoly riválisnak.

A „klasszikus Anglia” – mármint a halszálkás öltönyt hordó, elitiskolából érkezett és a köznép által „posh”-nak nevezett úri kiejtéssel beszélő fehér férfiak csoportját egyedül a kőkemény brexitpárti Jacob Rees-Mogg képviseli. Ő kapta a Vállalkozási-, Energetikai és Iparstratégia Minisztériumot.

Truss lapátra tette Dominic Raab volt miniszterelnök-helyettest, aki „választási öngyilkos levélnek” nevezte az új vezér adócsökkentős gazdasági programját. Penny Mordaunt, Truss egyik korai, szintén nem fajsúlyos ellenfele a parlamenti alsóházi főnök posztot kapta, míg Tom Tugenhat külügyi bizottsági elnök – aki kemény kampányt folytatott a korábbi Chelsea-tulajdonos, Roman Abramovics kitiltásáért – biztonsági államtitkár lett. Aki marad a Johnson-érából: a nyugodtnak, de szürkének is tűnő Ben Wallace védelmi miniszter.

Érdekes beszólást engedett meg magának a kirúgott Johnny Mercer, a veteránügyi államtitkár: „Az új miniszterelnöknek joga van megjutalmaznia a támogatóit.” A felesége már kevésbé válogatta meg a szavait. A Twitteren elmesélte, hogy férje kérdőre vonta Trusst, miért nem a rátermettség alapján választ és melyik haverja kapja meg az állását, majd a feleség hozzátette: „Az általam ismert legjobb embert rúgta ki az idióta Liz Truss.”

Az új kormányfő így már első napján kapott hideget-meleget, és szerdán arra készült, hogy a parlamenti kérdések órájában első ízben nézzen szembe Sir Keir Starmernek, a munkáspárti ellenzék vezérének kemény megjegyzéseivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×