eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
LONDON, ENGLAND - APRIL 19: Foreign Secretary Liz Truss and Defence Secretary Ben Wallace leave 10 Downing Street, following a Cabinet meeting on April 19, 2022 in London, England. The British prime minister faces MPs today as he tries to move on from the so-called Partygate scandal, in which Mr Johnson and government staff received fixed penalty notices related to social events that violated Covid-19 lockdown rules. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Nyitókép: Dan Kitwood/Getty Images

London széttépheti a brexitegyezmény egy részét

Ismét veszélybe került a brexitszerződés fájó pontja, az északír záradék. A brit külügyminiszter kereskedelmi háborúval fenyegeti Brüsszelt, a volt kormányfő szerint az ország lejárathatja magát.

Ismét kifakadt a brit–uniós válási paktum „fekélye”, egyszerre fenyegetve az északír békét és a brit–európai viszonyt, valamint a Nyugat Moszkvával szembeni egységét.

Lizz Truss brit külügyminiszter hosszú tirádát eresztett meg Brüsszel felé. Ebben hevesen bírálta a szárazföldi Nagy-Britanniából Észak-Írországba érkező áruk ellenőrzésére tett európai javaslatokat. London szerint ezek „rontanák a jelenlegi kereskedelmi szabályozást, áruk tűnnének el a polcokról és újabb terheket rónának a vállalkozásokra”.

„Nagy-Britannia nem lesz szívbajos és lépéseket tesz a helyzet stabilizálására, ha nem találnak megoldást” – fogalmazott. Ami annyit jelent, hogy

a britek felfüggeszthetik a brexitegyezményhez csatolt északír záradék végrehajtását.

A Boris Johnson kormányfő elmozdítása esetén a posztjára pályázó Truss már eddig is építgette a Margaret Thatchert idéző Új Vaslady imázsát. Most sérelmezte, hogy szerinte a babos-tojásos angol reggeli egyik kulcselemét jelentő kolbászokhoz új állatorvosi igazolás kellene, hogy az ország egyik feléből (a brit szárazföldről) a másik felére (Észak-Írországba) lehessen szállítani őket. „A hatóságoknak joguk lenne turkálni az emberek csomagjában és elkobozni a sonkás szendvicset” – állította.

Az EU viszont továbbra is attól fél, hogy harmadik országból származó, ellenőrizetlen húsárú csúszhat át Észak-Írországból Írországba, így az Európai Uniót területére a brexitzáradék nyomán átjárható közös határon. Az alkudozni próbáló unió tavaly az élelmiszer-ellenőrzések 80 és a vámellenőrzés 50 százalékának mérséklését javasolta, ha Nagy-Britannia vállalja, hogy az uniós élelmiszer-szabvánnyal megegyező szabványokat vezet be.

Ezt söpörte le most Truss, mert akkor London nem tudna más szabványokat követő országokkal, például a csirkehúst klórozott vízzel mosó Egyesült Államokkal szabadkereskedelmi egyezményt kötni. A brit sajtó szerint London a jövő héten olyan törvényjavaslatot nyújt be, ami hatályon kívül helyezné az EU-val kialkudott északír záradék elemeit. Az unió egyes brit termékek elleni szankciókkal válaszolhat.

Theresa May volt miniszterelnök, Boris Johnson egykori főnöke a parlamentben azt mondta:

Nagy-Britannia a szavahihetőségével játszik,

mert a világ számára felmerül: mennyire hajlandó tartani magát nemzetközi szerződésekhez?

Közben a helyzetet bonyolítja a politika is: Észak-Írországban a sziget egyesítését óhajtó katolikus Sinn Féin párt nyert a választásokon. Az ellentétek dacára a katolikusok és a protestáns Demokratikus Unionisták eddig együtt tudtak kormányozni az észak-ír „kiegyezés” a nagypénteki egyezmény hatalommegosztó rendszerében. De most az unionisták azt mondják, amíg nem módosítják az EU-s záradékot, addig nem lépnek be a kormányba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×