eur:
394.68
usd:
366.71
bux:
71580.11
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én. A Gazprom ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Nem tiszta, miben törlesztené a következő gázszámlát Szlovákia

A szlovákiai gázellátás nincs veszélyben, állítja a szlovák gazdasági minisztérium. Richard Sulík tárcavezető attól sem riad vissza, ha az oroszok a lengyel vagy a bolgár forgatókönyv szerint járnának el Szlovákiával szemben. Az orosz gáz jelenleg is folyamatosan érkezik északi szomszédunkhoz, de a Szlovák Gázművek már más lehetőségeket is latba vetett.

„Az orosz Gazprom ígéretet tett arra, hogy azt a gázt, melynek árát már megtérítettük, eljuttatja Szlovákiába. Ezzel együtt más partnerekkel is tárgyalásokat folyatunk” – így jellemezte a szlovákiai gázellátás jelenlegi helyzetét a Szlovák Gázművek vezérigazgatója. Richard Prokypčák közölte, hogy az országban egyelőre nem akadozik a gázellátás, de a vállalat minden lehetőségre felkészül. „Jelenleg a Földközi-tengeren úszik egy cseppfolyós földgázt szállító tartályhajó, amely megoldást jelenthet a számunkra abban az esetben, ha elzárnák a csapokat” – magyarázta a vezérigazgató. A Szlovák Gázművek márciusban kísérletképpen először rendelt cseppfolyós földgázt az Egyesült Államokból. Ha Oroszország valóban elzárja a gázcsapot, akkor elsősorban innen érkezhet cseppfolyós gáz az országba.

Szlovákiának legközelebb május 20-án kell törleszteni a gázszámlát az orosz földgázért. Hogy ez milyen pénznemben történik majd, azt egyelőre nem tudni biztosan. Eduard Heger kormányfő a szerdai kormányülés után azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nyomására sem hajlandó rubelre váltani, és Pozsony továbbra is euróban egyenlíti ki a számlát. A kérdést, hogy rubelben vagy euróban fizet-e az ország az orosz földgázért, Richard Sulík gazdasági miniszternek is feltették, ő azonban erre nem válaszolt. „Időben tájékoztatunk majd róla” – tette hozzá. A tárcavezető azt viszont elmondta, hogy Szlovákia minden lehetséges lépést megtesz azért, hogy az ország a lehető leghamarabb függetlenné váljon az Oroszországból érkező földgáz- és kőolajimporttól, de ez nem megy egyik napról a másikra.

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke szerint, ha Szlovákia leválik az orosz földgázról, annak kedvezőtlen gazdasági következményei lesznek. „Ha az Európai Unió tagállamainak kormányai eszerint cselekszenek, akkor elképzelhető, hogy az embereknek jövőre kétszer vagy akár háromszor annyit kell fizetniük a földgázért, mint most” – fogalmazott Fico.

Azt a gazdasági miniszter sem vonja kétségbe, hogy magas lesz a gáz ára, de mint mondja, keresik a lehetőségét annak, hogy ezt minél kevésbé érezze meg az emberek pénztárcája. Felvetette, hogy

drasztikus áremelkedés esetén a földgáz áfakulcsát egy, vagy akár két évre nullára mérsékelhetik.

Szlovákia rendkívüli módon függ az Oroszországból érkező földgáztól. Szükségleteinek 85 százalékát kapja az oroszoktól, miközben az uniós átlag 38 százalék körül mozog. Szlovákia éves gázfogyasztása megközelítőleg 5,5 milliárd köbméter, ennek csupán 2 százalékát tudja kitermelni hazai forrásból: nyugaton az erdőháti, az ország keleti felében pedig a Nagymihály környéki gázmezőkről. Szlovákia jelenlegi tartalékai mintegy négyhavi fogyasztás kielégítését teszik lehetővé. Ha az ipari fogyasztást leállítanák, akkor a lakosság ellátása az év végéig elegendő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×