eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Boris Johnson, U.K. prime minister, right, departs from number 10 Downing Street to attend a weekly questions and answers session at Parliament in London, U.K., on Wednesday, March 30, 2022. Johnson, dubbed a greased piglet by a predecessor for his ability to get out of a tight political spot, appears to have won over critics from his own Conservative Party through his handling of the war in Ukraine. Photographer: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

Boris Johnsont újra támadják a „partigate” miatt

A héten az első kiosztott bírságokkal visszatért a karanténsértő kormánybulik témája, és erre a polgárok is emlékeztették a brit kabinet tagjait.

Beszólások fogadták azokat a brit kormányminisztereket, akik Boris Johnson miniszterelnök vacsorapartijára érkeztek a londoni Westminster híd közelében található exkluzív Park Plaza Hotelbe. „Na, mi van, újabb buliba megyünk?” – tette fel a kérdést a Covid-pandémiában elhunyt britek néhány tucatnyi családtagja. Miközben az utóbbi hetekben a szigetország is az ukrajnai háborúval volt elfoglalva, a rokonok nem felejtettek. „Undorító” – fogalmazott June Newbon, aki a férjét vesztette el a koronavírus miatt. A megélhetési válság és az ukrajnai háború miatt ez a vacsora különösen ízléstelen dolog – tette hozzá.

Most, hogy a londoni rendőrség húsz bírságot osztott ki a kormányhivatalokban tartott és az egykori karanténszabályokat megsértő rendezvények miatt, többen szabadjára engedték a haragjukat. A britek egy részét dühíti, hogy nekik egyetlen emberrel lehetett találkozni a szabadban, és a bírságot kockáztatták, ha szabályt sértettek. Mindeközben kormányépületekben, sőt, a miniszterelnöki rezidencián is tömeges összejöveteleket tartottak, ahol nem volt 2 méteres biztonsági távolság, vagy azzal magyarázták ki, hogy a szabad levegőn ültek.

További haragot okozott Boris Johnson miniszterelnök azzal, ahogy lavírozott a kellemetlen kérdések között és csak hatalmas nyomásra ismerte el, hogy ő is megjelent ilyen rendezvényen, de még ezt is megpróbálta kimagyarázni. Johnson hajszálnyira volt a bukástól, hogy saját konzervatív képviselői bizalmi szavazást szervezzenek ellene a parlamentben, miközben

pártja nagyágyúi nyíltan kezdtek beszélni arról, hogy erkölcsileg leszerepelt, jelenléte már toxikus a tory pártnak.

Csakhogy jött Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója, és Johnson hirtelen a szabad világért és a demokratikus Ukrajnáért kiálló államférfi képét öltötte magára, aki a tétovázó európaiakkal szemben fegyverrel és másképp is segíti Kijevet.

A londoni rendőrség közben tovább nyomoz tizenkét állítólagosan karanténsértő „összejövetel” ügyében, amelyeket a brit kormány épületeiben tartottak, a gyanúsítottak száma pedig több mint száz. Húsz bírságot osztottak ki, de a hatóság közölte: nem adja ki azok nevét, akiket megbüntetett, így azt sem tudni, kapott-e bírságot Johnson.

Az ellenzéki Munkáspárt szerint a bírságok kiosztása bizonyítja, hogy a kormányfő félrevezette a parlamentet, amikor többször is tagadta, hogy partikat tartottak volna a Downing Street 10. alatti rezidencián.

„Több millió embert csaptak arcon, akik hatalmas áldozatokat hoztak.

Ez a miniszterelnök hazudott és mennie kell”

– mondta Angela Rayner pártvezérhelyettes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

A kilencvenes években tapasztalt mélypont óta folyamatosan nő a tojásfogyasztás Magyarországon, ezt a termék vásárlását népszerűsítő kampányok is segítik – mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×