eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A KLM holland légitársaságnak a dél-afrikai Johannesburgból érkező gépe az amszterdami Schiphol repülőtéren 2021. november 27-én. A holland hatóságok a Dél-Afrikából érkezettek közül 61 utast elkülönítettek, mert az új koronavírussal fertőződtek meg. Dél-Afrikában a közelmúltban azonosították az új koronavírus, újabb változatát, az omikront, de az egyelőre nem derült ki, a karanténba helyezett utasok szervezetébe ez a variáns került-e be.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal

Dél-Afrika az omikronos lezárások kapcsán: a saját sikerünk áldozatai lettünk

A dél-afrikai elnök „tudományosan megalapozatlannak” nevezte az új típusú koronavírus omikron-törzsének feltűnése után bevezetett utazási tilalmakat. A többszörös mutáns vírus miatt több ország nem enged be járatokat Dél-Afrikából – bár egyelőre nem világos, mennyire veszélyes az új vírusvariáns.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a „tudományosan megalapozatlan” utazási korlátozások sürgős feloldására kérte azokat az országokat, amelyek szigorításokat vezettek be a Dél-Afrikában feltűnt, omikron vírusvariáns miatt. A legradikálisabbat Japán lépte meg, amely minden külföldi utazó előtt lezárja az országot.

A hétvégén az eredeti, sőt a jelenlegi delta variánshoz képest is többszörösen módosult omikron tovább terjedt: immár Hollandiában, Dániában, Ausztráliában és Skóciában is felütötte a fejét. Több ország Dél-Afrikát és néhány más, a kontinens déli részén található országot tett tiltólistára.

„Az utazási tilalom csak további gazdasági károkat okoz és megakadályozza, hogy az érintett országok választ adjanak a pandémiára.

Ez nem fair diszkrimináció országunk és afrikai testvérországaink ellen”

– mondta az elnök.

Az omikron máris hatalmas csapás a Dél-Afrika számára fontos turizmusnak, amely 2020-ban 10 milliárd dollárt veszített. Az emberek most ismét törölni kezdték a foglalásaikat.

Közben az amerikai, brit és európai repülési tilalmak miatt az országban rekedt turisták és utazók nem tudják mitévők legyenek. „Totális a káosz. Senki sem tudja megmondani, hogy mit szabad, mit nem” – mondta az OR Tambo afrikai reptéren ragadt Steve Lawrence nevű utazó az al-Dzsazírának.

Dél-Afrikában ragadt a walesi főváros, Cardiff rögbicsapata is – köztük két covidost találtak, egyiküket valószínűleg az omikron variáns fertőzte meg. Hasonló történt egy rivális klubbal, a Munsterrel.

Az országban tartózkodó britek közben kétségbeesetten próbáltak hazatérni a vasárnap hajnali 4 órás határidő előtt – ekkortól szerepelt Dél-Afrika az újra megnyitott piros beutazási listán. Mindez azt jelenteti, hogy az a piros országokból érkezőknek kötelezően karantánszállóba kell vonulniuk és maguknak kell állniuk a sokkolóan magas, fejenként közel 2300 fontos költséget a 10 napra.

Közben egy ideig az amszterdami reptér betonján vesztegelt két, Johannesburgból érkezett KLM-járat, miután pánik terjedt el a repülési tilalom bejelentése miatt.

„Elég naiv a fejlett országok részéről azt hinni, hogy totális utazási tilalommal megállíthatják ezt a variánst.

A vírus már bejutott, olyan emberek révén, akik nem utaztak Dél-Afrikába és nem kerültek kontaktusba dél-afrikaiakkal” – mondta Shabir Mahdi dél-afrikai védőoltás-szakértő.

„Csak azért, mert nálunk fedezték fel, nem teszi dél-afrikaivá a variánst. Nálunk van a világ egyik legjobb Covid-szekvenáló képessége a HIV és a tuberkulózis miatt. Most a saját sikerünk áldozatai lettünk” – tette hozzá.

Ez lehet hogy így van, de a dél-afrikai lakosságnak csak 23,8 százalékát oltották be teljesen, a kontinens-átlag pedig 7 százalék. És ott, ahol kevesebb az oltott, gyorsabban mutálódik a vírus, mert több embert fertőzhet meg és a sok kópia között nagyobb az esélye egy hibás másolatnak, avagy mutációnak – figyelmeztetnek kutatók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×