eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az elnéptelenedett Mathew Street Liverpoolban 2021. január 5-én. A brit kormány január 5-től az egész országra vonatkozó zárlatot rendelt el az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Márciusig is érvényben maradhat az új angliai karantén

A briteknél nem tartják meg az idei érettségit, miközben a bajba jutott vállalkozások újabb állami segélyt kapnak.

2021 Nagy-Britanniában gyorsan megadta a választ a közhelyes újévi jókívánságokra, miszerint az új év legyen jobb, mint a korábbi.

Boris Johnson kormánya nem túl nagy meglepetésre újabb országos karantént vezetett be Angliára, néhány órával követve a skót önkormányzat hasonló lépését.

A miniszterelnök a nemzethez intézett televíziós beszédében felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon, mert a gyorsan terjedő új koronavírustörzs miatt három héten belül működésképtelenné válhat az egészségügyi ellátás. A Johnson-kabinet, amely eddig makacsul kitartott az iskolák nyitva tartása mellett, újabb hátraarcot végrehajtva közölte, hogy ismét távoktatásra állnak át.

Ami igazán sokkoló az idősebb diákoknak és szüleiknek:

nem tartják meg az idei érettségiket, és az oktatási hatóságok „alternatív megoldásokat keresnek”.

A gyerekek jólétével foglalkozó brit szervezet főnöke, Anne Longfield szerint az is gond, hogy sok iskolásnak nincs laptopja és sokak számára drága az adatforgalom. Őket prioritásként kell kezelni - mondta.

Michael Gove kabinetminiszter kedd reggel rátett még egy lapáttal: arról beszélt, hogy

az új, 5-ös szintű készültségi fokozat „legalább márciusig” érvényben marad.

A kormány az utolsó pillanatig vacillált, de végül tudományos tanácsadói nyomására lépett. Claudia Paoloni, a brit Kórházi Főorvosok és Szakorvosok Szövetségének elnöke azt mondta: a brutálisan gyorsan terjedő

új vírusvariáns térdre kényszerítheti az egészségügyet.

Olyan állapot állhat elő, hogy a Covid-betegek miatt túlterhelt kórházak baleseti osztályai nem tudják fogadni az embereket, és fontos műtéteket kell elhalasztani.

A kormány hétfői adatai napi 58 784 új fertőzést említettek, az utóbbi egy hétről szóló adat szerint pedig közel 50 százalékkal ugrott meg az új fertőzések száma. 100 ezer lakosra 487 fertőzött jut, a halálozási adat pedig 21 százalékot ugorva elérte napi 407 esetet.

A kabinetminiszter arról beszélt, hogy február közepétől akarták fokozatosan enyhíteni a korlátozásokat, de meg kell várni, hogy az oltási program elkezdje kifejteni hatását. “Azt hiszem, ahogy belépünk márciusba, készen állhatunk néhány, de nem az összes korlátozás feloldására” - mondta.

Közben a brit pénzügyminiszer, Rishi Sunak bejelentette, hogy az állam ismét a zsebébe nyúl: 4,5 milliárd fontot költ 600 ezer megszorult brit vállalkozás megsegítésére. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy

a vendéglátóhelyek és szabadidőközpontok egyszeri, 3,5 millió forintnak megfelelő segélyt kapnak.

A rossz hírek ellenére az év első napjaiban szárnyalt a londoni tőzsde, pedig a hét legfejlettebb ipari ország közül Nagy-Britannia gazdasága zsugorodott a legjobban 2020-ban. Az iparosodott országokat tömörítő OECD becslése szerint az immár a brexitet is levezénylő szigetország talpra állása lesz a leglassabb a tagállamok között. Egyedül az ismétlődő hitelválságokkal és államcsődökkel küszködő Argentína áll rosszabbul nála.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×