eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

A szlovák kormányfő elismerte, elvesztette a harcot

Szlovákiában péntektől bezárják az éttermek teraszait, december 14-től szigorítják a hotelek és síközpontok üzemeltetésének feltételeit, december 21-től pedig bezárják a boltokat – az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak kivételével. A határokon nem terveznek újabb szigorításokat.

Az új intézkedések alapján december 11-től a vendéglátóipari egységek teraszai már nem működhetnek, az ételt csak elvitelre adhatják ki. Jövő hét hétfőtől szigorodnak a hotelek, sífelvonók és kabinos felvonók üzemeltetésének feltételei: kizárólag olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi negatív antigén vagy PCR-tesztet tudnak felmutatni.

December 21-től pedig életbe lép a lockdown, azaz az ország bizonyos mértékű leállítása, amely legalább három hétig fog tartani:

országszerte megkezdődik az iskolai szünet, és bezár a legtöbb üzlet. Csak azok tarthatnak nyitva, amelyek működése elengedhetetlen az alapvető szükségletek ellátásához.

A tisztifőorvos az éttermekkel kapcsolatos korlátozásokról azt mondta, hogy az intézkedéseket azért vezetik be, mert nagy kockázatot jelentenek a járvány terjedése szempontjából. „Az eddig elfogadott intézkedéseket nem tartották be” – figyelmeztetett Ján Mikas. Hangsúlyozta: így erre azok is ráfizetnek, akik az intézkedéseket betartották. A tisztifőorvos megerősítette, a templomok, a mozik és az edzőtermek a korábban meghatározott feltételek mellett továbbra is működhetnek. Ez azt jelenti, hogy a befogadóképességük ötven százalékáig fogadhatják az embereket. Arra is felszólította a lakosságot, hogy ne látogassanak el a karácsonyi vásárra, mert ez kockázatot jelent a koronavírus terjedése szempontjából.

December 28-tól kötelező lesz az alkalmazottak rendszeres tesztelése az 500 alkalmazottnál nagyobb létszámú vállalatoknál.

Erről Marek Krajčí egészségügyi miniszter tájékoztatott. A tárcavezető közölte, hogy később ez aszerint lesz kötelező, hogy az adott régió milyen zónában helyezkedik majd el.

A határokon nem terveznek újabb szigorításokat. Igor Matovič kormányfő szerint ennek az az oka, hogy miután Szlovákiában nem jött össze az újabb országos tesztelés, romlott a járványhelyzet, így nem látná értelmét a határszigorításnak. „Romlik nálunk a helyzet, más országokban viszont javul, így nem látok okot arra, hogy védekezzünk és korlátozzuk például a Csehországból érkezők mozgását“ – mondta. Matovič úgy véli, ha Szlovákia ezen az úton halad tovább, Csehország néhány hét alatt felülmúlhatja, és kedvezőbb járványügyi adatokat produkálhat. A miniszterelnök megerősítette, hogy a húsvéti intézkedésekkel ellentétben ezúttal nem lesznek lezárva a járáshatárok, de bíznak az emberek felelősségtudatában.

A szlovák kormányfő elismerte, hogy elvesztette a harcot, ugyanis nem sikerült megvalósítani az országos tesztelés újabb fordulóit a karácsony előtti időszakban, ezért van szükség a lockdownra. Ezzel kapcsolatban Zuzana Čaputová államfőt bírálta azért, amiért a kötelező tesztelés helyett az önkéntes alapú tesztelést szorgalmazta.

A köztársasági elnök szerint Matovič csak másra akarja hárítani a felelősséget,

amelyet neki kellene vállalnia a döntéseiért. Čaputová megjegyezte, nem folytatott semmiféle harcot a kormányfővel, és sosem nyilatkozott a tesztelés ellen, csupán arra apellált, hogy ne fenyegessék szankciókkal azokat, akik nem vesznek részt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×