eur:
392.94
usd:
363.37
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Belengették az ország teljes lezárását Szlovákiában

„Szlovákiának a jelenlegi járványügyi helyzetben két lehetősége van: vagy az ország teljes lezárása vagy valami, ami lehetővé teszi számunkra, hogy elkerüljük a teljes lezárást” – nyilatkozta Igor Matovič kormányfő. Ha az ország teljes lezárására sor kerülne, akkor minden olyan üzemegységet bezárnának, amely az ország infrastruktúrájának működéséhez nem feltétlenül szükséges. A szakértők maholnap eldöntik, van-e még értelme megtartani a tervezett országos tesztelést vagy jön a teljes lezárás.

A döntést azt illetően, hogy lockdown, tehát teljes lezárás következzen vagy az országos tesztelés, a járványügyi szakembereknek kell meghozniuk. Ez azzal is összefügg, hogy mennyire tudják majd biztonságosan megoldani az országos tesztelést. „Elég lesz-e az országos tesztelés abban az esetben, ha azok, akik elutasítják, nem vesznek részt rajta, vagy ilyen esetben az ország teljes lezárása lenne a megoldás” – tette hozzá a kormányfő, aki szerint a lockdown az utolsó behúzandó fék.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint

minél hamarabb el kellene kezdeni azt a bizonyos fékezést.

Ha az ország teljes lezárására sor kerülne, akkor minden üzemegységet bezárnának, amely az ország infrastruktúrájának működéséhez nem feltétlenül szükséges. A szigorítások kiterjednének az állampolgárok szabad mozgásának korlátozására is, amit a tavaszi spanyolországi helyzethez hasonlított a kormányfő, aki szerint legalább három hétig tartana a lockdown. „Az alatt a három hét alatt, míg a lockdown tartana,

az általános forgalmi adó egyharmadának csökkenését tenné ki, ami előreláthatólag kétmilliárd eurónak felel meg.

Pont ezért jó lenne elkerülni ezt a lehetőséget, mert ez lenne a legrosszabb megoldás” – nyilatkozta Igor Matovič.

A szakértők maholnap eldöntik, van-e még értelme megtartani a tervezett országos tesztelést.

A Szlovákiai Városok Uniójának elnöke szerint a települések nem állnak készen erre az akcióra. Richard Rybníček elnök szerint ebben a helyzetben a lockdown kérdése sokkal logikusabb, mint a polgárok mozgósítása. „Szeretném tudatni a kormánnyal, hogy ha mégis sor kerül az országos tesztelésre, akkor azzal az összes erőnket felemésztjük. Ebben a helyzetben nem tudjuk garantálni se a tesztelésre érkező polgárok védelmét, se azokét az alkalmazottakét, akik a tesztelésnél fognak segíteni. Ebben a stádiumban csak az északi régiókat kell tesztelni, a többit el kell halasztani” – magyarázta a Szlovákiai Városok Uniójának elnöke.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×