eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Pozsony, 2019. november 10.A pozsonyi vár és a Szent Márton-dóm (j) 2019. november 10-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Úgy, ahogy volt, padlót fogott Szlovákia egyik iparága

Tüntetésre készülnek a főváros központjában az idegenforgalom leállása miatt nincstelenné váló vállalkozók.

A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Társulása nagygyűlést szervez Pozsony központjában az idegenforgalom támogatására. A koronavírus miatt eddig több mint 20 ezren veszítették el állásukat az ágazatban. Szeretnék elkerülni a tömeges elbocsájtásokat, ezért több megoldást javasolnak.

Pozsonyban és Kassán a legkritikusabb a helyzet. Rastislav Amrich, a Kassai Szállodák Társulásának elnöke elmondta, ami a szeptemberi hónapot illeti, 20 százalék körül van a foglalások száma, októberre viszont nagyon kevés, 2 és 5 százalék között várható a szállodák telítettsége. Amrich hozzátette, a nyári szünidő elején némileg javult a helyzet, de a vakáció után ismét hatalmas visszaesés tapasztalható. Elmaradnak az üzleti találkozók, a konferenciák, a kongresszusok.

A szlovákiai szállodák üzemeltetői ezért közvetlen segítséget kérnek a kormánytól. Így nagyjából

nyolcezer alkalmazott munkahelyét lehetne megtartani.

„Nagyon intenzíven dolgozunk olyan javaslatok kidolgozásán, melyek javítanának a jelenlegi helyzeten. Nagyon reméljük, hogy a kormány minden javaslatot támogatni fog” – reagált Ivan Rudolf, az illetékes közlekedésügyi minisztérium szóvivője.

A szállodatulajdonosok több gazdasági rendelkezést javasolnak. Például állami hozzájárulást az állandó költségekhez abban az esetben, ha több mint 40 százalékos a bevételkiesés. Szeretnék elérni továbbá a szociális járulékok elengedését vagy a csökkentett munkaidő bevezetését. Egyúttal azt is szeretnék, ha a járvány alatt állami támogatásként nyújtott hozzájárulások és támogatások nem lennének adókötelesek. A javaslatok között szerepel továbbá az adócsökkentés a szállodai és étkeztetési szolgáltatások területén, valamint az úgynevezett

gazdasági elsősegély meghosszabbítása legalább az év végéig.

A kormány eddigi intézkedései nem győzték meg az ágazat dolgozóit, ezért döntöttek úgy, hogy tüntetéssel hívják fel a figyelmet nehéz helyzetükre. A szervezők betartják a koronavírus terjedésének lassítása érdekében hozott összes óvintézkedést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×