eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Vendégekkel teli utca a brit főváros Soho nevű negyedében 2020. július 4-én. A koronavírus-járvány enyhülése miatt Nagy-Britanniában a mai naptól kinyithattak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítottak az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályon is.
Nyitókép: MTI/EPA/Vickie Flores

Brutális brit szigorítás: mától legfeljebb hatan találkozhatnak

A brit kormány szerint újabb, az egész országra érvényes karantént kell bevezetni, ha az új szabályok nyomán nem esik vissza a koronavírus-járvány terjedése.

“A logikus lépés” az egész országra kiterjesztett kijárási tilalom lehet, ha nem sikerül lefékezni a járvány terjedését, és a most bevezetett hatfős gyülekezési korlátozás nem hozza meg a kívánt eredményt – ez a vélekedés a brit kormányon belül a Telegraph című lap szerint.

A karantén alá vont településeken már most este 10 órára hozták előre a pubok zárását, és felvetődött, hogy ezt a rendelkezést máshol is bevezetik. Az ok: az alkoholfogyasztás hatására az emberek kevésbé tartják be a biztonságos távolságot.

Véget vetnek a buliknak

Az elképzelés nagyobb mértékben érinti majd a fiatalokat – ezt a csoportot az utóbbi időben megpróbálják felelőssé tenni a fertőzések megugrása miatt.

“A fiatalok összejönnek és élvezik egymás társaságát, de elfelejtik a biztonságos távolságra vonatkozó szabályokat”

– magyarázta Robert Buckland igazságügyminiszter. Az utóbbi hetekben már több tömeges partyt oszlatott fel a rendőrség.

A miniszter szerint az újabb országos karantén “a nukleáris opció” lenne. A koronavírus elleni harc olyan, mint a maraton, megint emelkedőre értünk, kezd keményedni a helyzet, és keményen ellent kell állnunk – fejtegette egy tévéműsorban.

Vasárnap a korábbi két és fél ezer után 3300-ra ugrott az új fertőzések száma.

A romló trend miatt jelentette be a múlt héten Boris Johnson miniszterelnök a "hatos szabályt", azaz, hogy egyszerre csak hat ember találkozhat egymással szabadidejében. A munkahelyeken és iskolákban megengedőbb a szabályozás. A szabályszegőket közel 40 ezer forintnak megfelelő bírsággal sújtják.

A kormány érvelése szerint a nyomonkövető rendszer nyilvánvalóvá tette, hogy a fertőzések megugrását leginkább a társasági életre, azaz a családi és baráti találkozókra lehet visszavezetni.

A lépést még Johnson konzervatív pártjának képviselői is bírálták. Sir Graham Brady, a frakció jobbszárnyához tartozó, befolyásos 1922 Bizottság elnöke azt mondta, hogy "a lépés sérti a szabadságjogokat és akadályozza a családi életet. Szerintem a kormánynak minket kellene szolgálnia, és nem megmondani, mit csináljuk. Lett volna idő parlamenti vitára, de csak úgy döntött a kormány” – érvelt a képviselő.

Munkahelyen több ember is lehet egyszerre

A hatfős szabály Angliában a szabad ég alatti és a zárt téri találkozókra egyaránt vonatkozik. A kevés kivétel közé tartozik a munka és oktatás, az esküvők és temetések és a Covid-biztos sportesemények miatti gyülekezés. A pubok, éttermek és konditermek nyitva maradnak, de fertőzés esetére kötelező lesz begyűjteni a látogatók adatait.

Ezenkívül civil felügyelőket küldenek ki az utcákra, hogy betartassák a szabályokat. Várhatóan ezek önkormányzati dolgozók lesznek. Az új szabályzat szigorítás: eddig 30-nál több ember gyülekezését tiltották, és engedélyezték két háztartás tagjainak a zárt térben tartott találkozókat.

Skóciában és Walesben is szigorítanak, Észak-Írország viszont nem változtatott a rendszeren.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×