eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Felbőszítették az ingázó szlovákokat

Kirekesztőnek tartják a havi egy kötelező koronavírus-teszt bevezetését. Az Ausztriából Szlovákiába ingázók nyílt levelet fogalmaztak meg, és petíciót indítottak az intézkedés ellen, mert a Közegészségügyi Hivatal és a központi válságstáb döntése alapján május 1-jétől az ingázóknak havonta teszteltetniük kell magukat.

Májustól szigorításokat vezetnek be a szlovák határt átlépők számára, a szigorítások leginkább a határmenti régiókban élő, munkába ingázó személyeket érintik, akikre jelenleg nem vonatkozik az országba való visszatérés után kötelező 14 napos karantén. A központi válságstáb döntése alapján nekik a jövő hónaptól minden egyes belépésnél

a munkáltatói igazolás mellett fel kell mutatniuk egy negatív vírusteszt-eredményről szóló, 30 napnál nem régebbi igazolást. Ellenkező esetben nem léphetnek be az ország területére.

Szlovákiában csak a Csehországgal közös határvidéken, a Dél-Morva, Zlíni, Morva-Sziléziai és Olmützi kerületekben, egészségügyi alkalmazottként dolgozók kaptak kivételt, de kizárólag a karanténra. A negatív tesztről szóló igazolást nekik is ugyanúgy fel kell majd mutatniuk a határon. A Magyarországgal közös határvonal Csallóköz menti szakaszán naponta mintegy 6 ezer ember ingázik át Szlovákiába, és ők csak azok a szlovákiai polgárok, akik életvitel szerűen élnek Magyarországon. Ennek kiváló példája a Pozsonytól pár kilométernyire fekvő magyarországi Rajka, ahol több száz szlovák vett házat vagy lakást az elmúlt években, s közülük szinte mindnek a szlovák fővárosban van a munkahelye.

A Szlovákiából Ausztriába ingázók száma meghaladja a 10 ezret. Egyes becslések szerint

az intézkedés összesen mintegy 30 ezer embert érint.

Az Ausztriába ingázó polgárok Ján Mikas tisztifőorvosnak címzett nyílt levelükben arra hivatkoznak, hogy legtöbbjüknek nagyon aktív kapcsolatuk van a szomszédos országgal, és nap mint nap munkavégzés céljából kénytelenek átlépni a határt. „Ezért érthetetlen számunkra, miért sorol bennünket a szlovák kormány a kockázatos lakosokhoz, hiszen más szlovák állampolgárok is utaznak munkába, mégsem kell negatív teszteredményt felmutatniuk” – áll a panaszlevelükben.

A szlovák sajtó különféle elméleteket közölt arra vonatkozóan, hogy kinek az érdekét szolgálja az intézkedés. Egyesek szerint a magánlaboratóriumok 30 ezer ingázó esetében 1 millió eurós pluszbevétellel számolhatnak, miközben

egy kétgyermekes család esetében ez 280 eurós havi pluszköltséget jelent.

Mások úgy vélik, Közép-Kelet-Európában a következő hetekben várják a tömeges fertőzések számának felfutását, így a szigorítások is ezzel lehetnek összefüggésben.

A határ mentén élő ingázók felháborodása Igor Matovič kormányfőhöz is eljutott. A miniszterelnök felhívta az ingázók figyelmét, hogy még néhány napot várjanak a tesztelésekkel. „Ha a többi országgal összehasonlítva megegyezik majd a fertőzés mértéke, akkor az intézkedés értelmetlenné válik” – nyugtatta meg az érintetteket a szlovák kormányfő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×