eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Európai uniós és brit zászló a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) ellenző tüntetésen az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben 2020. január 30-án. Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács a nap folyamán írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Rengeteg a rendezetlen ügy, de a britek nem akarnak halasztani

A brit kormány a Covid-19-járvány ellenére sem akarja kitolni a „valódi brexit” határidejét. Arról az időpontról van szó, ameddig Londonnak és Brüsszelnek meg kéne állapodnia a brit kilépés utáni kereskedelmi kapcsolatokról.

A koronavírus járvány megzavarta Nagy-Britannia és az Európai Unió tárgyalásait a válás utáni életről.

  • A területi vizeiket védő hazafias brit halászok nem tudják eladni a fogást a sokat bírált Európába.
  • A nagy-britanniai autógyárak gyakorlatilag leálltak,
  • és az európai gyárak leállása miatt nem működik a beszállítói lánc, nem jön az alkatrész.

A járvány okozta nehézségek és a London és Brüsszel közötti tárgyalások elakadása ellenére a brit kormány makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy az év végére le kell zárni az alkudozást a szabadkereskedelmi egyezményről. Vagy, ha ez nem megy, akkor megvalósul a kemény brexit és jönnek a vámsorompók.

Miközben a brexit jogi és politikai oldalát megvalósító Boris Johnson miniszterelnök koronavírus-betegsége után lábadozik, kormánya továbbra is azt hajtogatja: nincs változás az unióval folytatott tárgyalások menetrendjében.

Rishi Sunak pénzügyminiszter kedden közölte, hogy kitartanak az év végi határidő mellett, annak ellenére, hogy több oldalról is figyelmeztették őket: irreális azt képzelni, hogy néhány hónap alatt meg lehet állapodni egy átfogó egyezmény részleteiről – különösen úgy, hogy a járvány miatt elvesztettek egy hónapot.

Rendezetlen a halászat, a közlekedés, az adatmegosztás és a képesítések kölcsönös elismerésének kérdése.

Emellett megoldatlanok azok a gyakorlati problémák is, hogy hogyan folyhat majd a jövőben a kereskedelem.

A britek azt remélik, hogy a héten – konferenciahívások segítségével – újraindított tárgyalásokkal tartani tudják a menetrendet, annak ellenére, hogy a szabályok szerint kérhetik, hogy egy vagy két évvel tolják ki a határidőt.

Ha van jó indok a halasztásra, akkor az évszázadonként egyszer előforduló gazdasági és közegészségügyi válság lehet az – emlékeztet a Bloomberg.

A hírügynökség szerint még ha tető alá hozzák is az alkut, akkor is kétséges, hogy végre tudják-e hajtani. Tényleg készen állnak majd a britek, hogy január elsején már működőképes legyen a komplex határátlépési, bevándorlási és vámrendszer, amely nyitva tarthatja az északír-ír határt? – teszi fel a kérdést.

A Nemzetközi Valutaalap szerint az idén 6,5 százalékkal esik majd a brit GDP és halasztásra sürgette Londont. A kormánytól független Felelősségteljes Költségvetési Hivatal nevű szervezet még pesszimistább: szerintük 13 százalékkal zsugorodik majd a gazdaság.

A brit kormányszóvivő ennek ellenére azt mondta: „az átmeneti időszak kiterjesztése egyszerűen továbbra is az európai szabályozáshoz kötne bennünket, amikor Nagy-Britanniának törvényhozási és gazdasági flexibilitásra van szüksége, hogy menedzselni tudja a koronavírusra adott választ”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×