eur:
393.04
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Lehet még egy csavar a brexithuzavonában

Hazai pályán tarthatja meg első tárgyalását az Európai Bizottság új elnökével a brit kormányfő. Három héttel a brexit előtt Boris Johnson arra próbálja majd rávenni a hozzá látogató Ursula von Leyent, hogy december végére zárják le a felek új kapcsolatáról szóló tárgyalásokat.

Boris Johnson az ősszel – még ügyvezető kormányfőként – megtette azt a sokat idézett megjegyzést, hogy inkább feküdne holtan egy árokban, minthogy elhalassza a brexithatáridőt. Aztán kénytelen volt mégis ezt kérni Brüsszeltől.

Brüsszeli és más kommentátorok most hasonlóra számítanak. Ugyan már brit törvényjavaslat is van arról, hogy január végén az ország kilépjen az unióból, de a következő lépcső a Brüsszellel kötendő átfogó szabadkereskedelmi egyezmény kimunkálása lesz a most következő átmeneti időszakban, amikor a gyakorlatban nem sok minden változik.

Johnson azt hangoztatja, hogy az év végére lezárhatják a tárgyalásokat, mások szerint ez nem reális és

hosszabbítást kell kérnie.

De a Downing Street azt üzeni, hogy ilyenről senki se álmodjon.

„Három év várakozás után a brit és EU-állampolgárok jogosan várják el, hogy időben lezáruljon a tárgyalás egy ambíciózus szabadkereskedelmi megállapodásról. Nem lesz hosszabbítás az átmeneti időszakban, az 2020 decemberében befejeződik” – közölte a brit miniszterelnöki hivatal.

A kormányfő szerdán arra készült, hogy kihasználja a hazai pálya előnyét, és ez személyesen is elmondja a Londonba látogató Ursula von Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének. Von Leyen az év végén arról beszélt, hogy szerinte „ésszerű lenne az év közepén felmérni a haladást és ha kell, megállapodni a hosszabbításról és hogy nagyon aggódik a brit határidő miatt”. A határidő túl rövid, nemcsak a kereskedelemről, de oktatási, közlekedés és halászati kérdésekről is meg kell állapodni mások mellett.

A brit parlamentben most zajlik a háromnapos vita a brexittörvény szentesítéséről és a Westminsterhez hasonlóan

az Európai Parlamentnek is január 31-ig ratifikálnia kell a felek által kötött kilépési paktumot. Addig hivatalosan nem indulhatnak meg a jövőbeli viszonyról szóló tárgyalások, azaz a britek és az európaiak máris elvesztettek egy hónapot az évből.

És hogy milyen viszonyt akar Johnson? A brit kormány már jelezte, hogy szimpla szabadkereskedelmi alkut szeretnének látni, amelynek nem része, hogy a szigetországnak az EU-szabványokhoz és szabályozáshoz kéne igazodnia. Azaz, az EU-kanadai szerződéshez és nem a teljes piaci hozzáférést biztosító, EU-Norvégia megállapodáshoz hasonló alkut vár.

Brüsszeli illetékesekhez hasonlóan sok ellenzéki brit képviselő sem hiszi azt, hogy Johnson 11 hónap alatt le tudja zárni a tárgyalásokat és módosítani akarják a kilépési egyezményről szóló törvényt, hogy meg lehessen hosszabbítani az átmeneti időszakot.

Johnson kényelmes, 80 fős parlamenti többsége miatt azonban a javaslat szinte bizonyosan elbukik.

Közben

egy kiszivárgott határozati javaslat szerint az Európai Parlament mélységes aggodalmát fogalmazza meg a brit földön élő uniós polgárok kapcsán.

Brandon Lewis brit belbiztonsági államtitkár ugyanis deportálással fenyegette meg őket, ha 2021 nyaráig nem folyamodnak letelepedési státuszért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×