eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pexels.com

Hét éve nem látott módon zsugorodik a brit ipari termelés

Annak ellenére, hogy Boris Johnson miniszterelnök újraválasztása véget vetett a brexit körüli bizonytalanságnak, a brit gazdaság egyelőre nem teljesít jobban. Az ipari termelés például aggasztó módon visszaesett – derül ki egy új tanulmányból.

A brit iparcégek beszerzési tevékenységét elemző intézet, a CIPS és az IHS Markit elemzőcég felmérése szerint hét éve nem látott ütemben esett a brit gyárak termelése. Az ok: visszaestek a megrendelések és a gyártók inkább készleteiket élték fel, amelyeket arra az eshetőségre készülve halmoztak fel, hogy az ország megállapodás nélkül kizuhanhat az Európai Unióból.

A tanulmány szerint a legrosszabb teljesítményt a befeketésigényes és a más vállalati ügyfelekkel rendelkező cégek produkálták. A januári, úgynevezett beszerzésimenedzser-index több, mint egy pontot esett az előző hónaphoz képest és 47,5-on állt. Ez azért is figyelemre méltó, mert az 50 alatti indexek az adott szektor visszaesésére utalnak és az index már 8 hónapja az említett szint alatt mozog.

„Ettől bekapcsol a vészcsengő” – jellemezte a helyzetet Duncan Brock, a CIPS csoportigazgatója. „A gyártási szintek 2012 júliusa óta a legmeredekebb módon esnek, és semmi sem utal az azonnali talpraállásra” – mondta.

A visszaesés hátterében nem szimplán a brexit áll:

a cégmenedzserek elmondták, hogy az új megrendelések a gazdsági kilátások, a globális kereskedelem és a politikai helyzet miatt estek vissza. A brit cikkekre történő új exportmegrendelések két hónapja esnek például.

A brexit hatása pedig az, hogy bár a választások eredménye kiszámíthatóbb jövőképet ad, a gyártóknak még sok időbe telik majd, hogy ledolgozzák tavalyi veszteségeiket – amikor nem tudták, hogy milyen feltételek mellett távozik és hogy egyáltalán távozik-e az unióból Nagy-Britannia.

Mindez azzal jár, hogy a brit gyártók

kilencedik hónapja csökkentik dolgozói létszámukat.

Az elbocsájtásokat főleg a fogyasztási cikkeket, de befektetési termékeket is kínáló vállalatok szenvedik el, függetlenül attól, hogy hány embert alkalmaznak.

A rosszul hangzó statisztika ellenére a brit cégek mégis bizakodók: 43 százalékuk szerint egy év múlva már magasabb lesz a termelésük, mint most, miközben csak minden tizedik cégnél hiszik azt, hogy még rosszabb lesz a helyzet.

Nemcsak a briteknél, de az euroövezetben is hasonló a hangulat. A britnek megfelelő európai beszerzési index ugyancsak esik, már 11 hónapja.

A Brit Kereskedelmi Kamara szerint a teljes brit gazdaság stagnálással zárta az óévet – a beszerzési indexhez hasonlóan itt is a hosszútávú bizonytalanság, a növekvő költségek és a globális gazdasági növekedési ütemének lassulása voltak a tényezők.

Bár a Johnson-kormány tiszta vizet öntött a pohárba azzal, hogy a hónap végéig mindenképp levezényli a brexitet, a következő nagy kérdés, ami bizonytalanságot okoz a brit cégek körében: sikerül-e az év végére lezárni a tárgyalásokat az Európai Unióval a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról? Brüsszelben kételkednek abban, hogy ez lehetséges.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×