eur:
393.06
usd:
363.25
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Boris Johnson új brit miniszterelnök belép a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10.-be 2019. július 24-én. Az elődje, Theresa May lemondott.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau

Boris Johnson bosszúval kezdte a kabinetalakítást

Az új brit kormányfő brutális kormányátalakítással kezdte első napját. A kabinetbe csak hűséges keményvonalas brexitpártiak kerültek. Emellett vezető tanácsadóként megjelent a korábbi brexit-népszavazási kampány ellentmondásos főszervezője.

Három évvel ezelőtt még alulmaradt Theresa May-jel szemben, de szerdán már ő léphetett be, mint új lakó, a londoni Downing Street 10 ajtaján.

Boris bosszúval kezdte a kormányzást. A vezetőválasztáson állva maradt utolsó ellenfe, Jeremy Hunt külügyminiszter nem kapott megbízatást. Sőt, olyan, amúgy Johnsonhoz hasonlóan keményvonalas brexithívőknek is kiadta az útját, mint Liam Fox külkereskedelmi miniszter, akinek az volt a bűne, hogy a rivális Huntot támogatta.

A legsokkolóbb kinevezés – ami még a brexitpártiak között is megrökönyödést váltott ki – az egyes körökben „őrült professzornak” vagy „gonosz géniusznak” nevezett, a 2016-os kilépési kampányt sikeresen levezénylő Dominic Cummings főtanácsadói kinevezése volt.

Cummings volt az, akinek éles eszét még ellenségei is dicsérték, és ő volt az, aki a választói adatok hatékony, de ellentmondásos kielemzésével segített megalkotni a kilépők győzelmét. Emellett goromba modoráról is híres, és még a parlamenti keményvonalas brexitcsoport tagjait is lehülyézte és vezető tory párttagokkal veszett össze.

A kampányokban tapasztalt tanácsadó érkezése arra utalhat, hogy

Johnson rövid időn belül előre hozott választásokra számít

és úgy hiszi, hogy azokat az ő segítségével megnyerheti.

A Johnson-féle kabinettisztogató akcióban visszatért a kormányba Priti Patel volt külföldi fejlesztési miniszter és a belügyi tárcát kapta. Bevándorló származása ellenére valószínűleg keményedni fog a belügy bürokráciája, például a letelepedni vágyó uniós migránsokkal szemben.

Patel 2011-ben egyébként a halálbüntetés ismételt bevezetését is felvetette, de később meggondolta magát. A szintén keményvonalas és Brüsszelben ferdítéssel is vádolt volt brexitminiszter, Dominic Raab is visszatért, mégpedig a külügyi tárca élére, a távol-keleti nyelveket beszélő Hunt helyére.

Az avítt beszédstílusa és halszálkás öltönyei miatt gúnyolt brexitpárti parlamenti képviselő, egyben a keményvonalas Európai Kutatócsoport nevű konzervatív frakció vezetője, Jacob Rees-Mogg pedig alsóházi elnök lesz.

Nem maradt elég idő

Közben politikai elemzők arra figyelmeztettek, hogy még ha újra is lehetne tárgyalni a 27 fennmaradó EU-tagállammal Nagy-Britannia válási alkuját, akkor sem maradna elég idő, hogy az október 31-i kilépésig, azt a brit parlament elfogadja.

Jonhnson azonban azt ígérte beszédében, hogy „új alkut köt, az antidemokratikus ír határgarancia nélkül”, amúgy pedig

mindenképp megvalósítja a brexitet és rácáfol a „kételkedőkre és a sötét jövőben hívő pesszimistákra”.

Johnson, aki előző napi beiktatása óta első ízben szólalt fel az alsóházban, csütörtökön kijelentette: a brexitfolyamat e késői szakaszában is lehetséges egy új megállapodás az Európai Unióval Nagy-Britannia kilépésének feltételrendszeréről, de ennek az egyezménynek nem lehet része az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célzó tartalékmegoldás (backstop). A brit kormányfő szerint ha egy ország nagyra értékeli függetlenségét és van önbecsülése, nem fogadhat el olyan szerződést, amelynek alapján lemond gazdasági függetlenségéről és saját kormányzásának jogáról, márpedig a jelenlegi kilépési megállapodásban foglalt backstop-mechanizmus érvényesítése éppen ezt jelentené.

Nem megoldás az sem, hogy e mechanizmus alkalmazására időhatárt szabjanak; megállapodás a kilépés feltételeiről csak a backstop-záradék eltörlésével lehetséges

- mondta Johnson. A miniszterelnök továbbra is kiállt a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó 3,2 millió külföldi EU-állampolgár jogosultságainak megtartása mellett.

Kommentátorok szerint Johnson ideológialag homogén kormányt hozott létre, amelyben a korábbival szemben mindenki kész a kemény brexitre – annak dacára, hogy ezt a konzervatív kormánypárt képviselőinek egy jelentős csoportja ellenzi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×