eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Isztambul, 2018. május 18.Recep Tayyip Erdogan török államfő egy isztambuli nagygyűlésen, amelyet a palesztin nép mellett tartottak 2018. május 18-án. Az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való 2018. május 14-i áthelyezése ellen tüntetők közül az izraeli biztonsági erők legalább 60 embert agyonlőttek és  több mint 2700-at megsebesítettek a Gázai övezet határán zajló összecsapásokban. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Nyitókép: TOLGA BOZOGLU

Hogyan betonozza be befolyását Boszniában Erdogan?

Erdogan török elnök is meglátogatta a Bosznia-Hercegovinában tartott Balkán-csúcsot. Elemzők szerint egyéb céljai is voltak: nagyobb török befolyást kiépíteni az országban és lépéseket tenni a néhány évvel ezelőtti puccshoz kötött „gülenisták” felkutatására.

Hivatalosan a Dél-kelet Európai Országok Együttműködési Folyamata nevű szervezet csúcstalálkozójára utazott Boszniába a héten Reccep Tayyip Erdogan török elnök. A rendezvényen részt vettek emellett Szlovénia vezetői is.

Mint a legutóbbi Balkán Barométer felmérés utalt rá, etnikai-vallási megosztottsága és feszültségei miatt Bosznia-Hercegovina különösen kitett a külföldi befolyásnak. Oroszország az ortodox boszniai szerbek, Törökország a szlávokból muszlimokká lett bosnyákok patrónusaként próbál fellépni.

A közvéleménykutatás válaszadóinak mindössze 47%-a gondolja úgy, hogy a jövő szempontjából előnyös lenne az EU-tagság, míg közel egy harmaduk szerint semmi remény nincs arra, hogy az ország az európai klub részévé váljon.

Elemzők szerint ebben a helyzetben próbál Erdogán hídfőállást kiépíteni az országban és már akkora befolyásra tett szert, hogy befolyásolhatja Bosznia fő muszlim pártja, az SDA vezetőválasztásának kimenetelét. A török elnök szoros kapcsolatot alakított ki Bakir Izetbegoviccsel, az SDA vezetőjével, és magasabb a népszerűsége a balkáni országban, mint otthon. Tavaly például 12 ezer ember vett részt Szarajevóban tartott nagygyűlésén.

Izetbegovic apja, Alija Izetbegovic volt a Jugoszláviából kiszakadt és gyorsan polgárháborúba süllyedt független Bosznia, szintén az SDA soraiból kikerült első elnöke.

Törökország boszniai jelenléte jobbára politikai – jegyzi meg az Euraktív portál – és ennek alapját a különböző török kultúrális és gazdasági érdekeltségek teremtik meg, amelyek gyakran támaszkodnak az Ottomán örökségre és az iszlámra.

Kurt Bassuener, a Demokratizálási Politikai Tanács nevű szervezet vezető elemzője szerint Erdogan soha nem épített ki olyan szoros viszonyt a bosnyákokkal, mint Putyin orosz elnök a boszniai szerbekkel, de egyfajta patrónus-kliens kapcsolatba került Izetbegoviccsel.

A Bosznia három közösségét képviselő kormány felállítása még folyamatban van, de Erdogan már most további török befektetésekről biztosította a boszniai muszlim politikust, aki tavalyig a háromnemzetiségű boszniai elnökség tagja is volt. Ankara arra is ígéretet tett, hogy támogatja Bosznia bejutását az EU-ba és a NATO-ba.

"Ezzel Törökország közvetve formálja a boszniai választási folyamatot és növeli befolyását" - írta a Biztonsági Kutatások Prágai Központja nevű elemzőműhely.

Az Euraktív azonban azt is megjegyzi, hogy az Erdogan által az ellene megkísérelt 2016-os puccs főszervezőjének nevezett és amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónok civilszervezetei és iskolái is jelen vannak a balkáni országban. Nikolaosz Cifakisz, Balkán-szakértő úgy fogalmazott, hogy „a demokratikus és reform-párti balkáni lakosok nem igazán csodálják” Erdogant, „aki nyilvánvalóan autoriterebb, mint bármely más régiós vezető. A balkáni török diaszpóra is megosztott Erdogan megítélésében”. A szakértő szerint a török elnök nyomást gyakorol majd a bosnyák muszlim pártra, hogy adjon ki neki gülenistákat és zárja be a Gülenhez kötődő intézményeket.

Magán a balkáni csúcson a török elnök bírálta az EU-t, amiért késlelteti a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. Azt is sérelmezte, hogy szerinte hazája sokat tett Európa biztonságáért a migránsválság során, de nem kapta meg az ezért elvárható európai támogatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×