eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Drámai jövőt vizionál a hitelminősítő

Nagy-Britannia szabályozatlan uniós kilépése recesszióba taszíthatja a szigetországot – erre figyelmeztette a leendő brit kormányfőt a Moody’s hitelminősítő intézet. Theresa May távozó kormányfő erre utalva azt üzeni: utódja felelőssége egyeben tartani az országot.

Október 31. a határidő, amikorra Nagy-Britanniának ki kell lépnie az Európai Unióból. A brexitet előkészítő folyamatba már belebukott Theresa May leköszönt miniszterelnök. Az utódlásért harcoló két jelölt viszont azt ígéri: ha törik, ha szakad, ők nem fognak késlekedni a válással.

Mit jelent ez?

Azt, hogy Boris Johnson egykori és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter is kész a szabályozatlan kilépésre. Ebben az esetben azonnal vámokat vezetnek be a szigetország és a kontinens között.

De nem ez lesz a legnagyobb baj. A Moody’s vezető hitelminősítő intézet szerint a kemény, vagy más néven „no deal” brexit recesszióba taszíthatja a brit gazdaságot.

Hunt, aki azt mondja, hogy „kényszerűségből” választaná a kemény brexitet, elismerte:

a lépés körülbelül akkora pusztítást okozna, mint a 2008-as pénzügyi válság, amikor 2,7 millió brit vesztette el a munkáját.

A Moody’s, a világ top 3 hitelminősítőjének egyike, ehhez hozzáteszi: további nyomás érné a brexit-népszavazás óta meggyengült angol fontot. Egy ideig nőne az infláció, amely az első két-három évben lenyomná a bérek reálértékét. Ennek nyomán esne a fogyasztás, ami visszafogná a gazdasági növekedést. Ha ez még nem lenne elég:

a hitelminősítő a rendezetlen kilépés utáni 15 évben azzal számol, hogy a brit GDP 6,3 és 10,7 százalék közötti értékben esik.

A kemény brexit hívei azzal utasították el az ilyen sötét prognózisokat, hogy azok az uniópártiak „félelemprojektjének” részei. De hasonló figyelmeztetésre készült csütörtökön a távozó kormányfő is.

Theresa May aggodalmának adott hangot

Theresa May skóciai beszédének üzenete az, hogy bárki örökölje meg tisztét, első számú feladata az unió – ebben az esetben Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország uniójának megőrzése lesz. Skócia annak idején a brexit ellen szavazott, de ez nem számított, mert az egész ország voksát vették figyelembe. May viszont aggódik, hogy a brexit, és különösen a kemény brexit megerősíti a skót elszakadás híveit.

A no-deal brexit emellett Észak-Írországban is ellenérzéseket szülne, mert hirtelen ellenőrzött határ választaná el a tartományt a szomszédos Ír Köztársaságtól.

May azt is jelezte, hogy amikor egyszerű képviselőként visszatér a parlamentbe, a no-deal brexit ellen szavazhat majd.

És, bár valószínűleg nem ez fogja befolyásolni a kilépés módjáról esetleg döntő parlamentet, a Sainsbury’s brit szupermarket lánc közölte:

a kemény brexittel veszélybe kerülhetnek a karácsonyi ajándékok.

A cég vezérigazgatója szerint az október végi brexithatáridő és a lehetséges szabályozatlan kilépés miatt nehéz lehet felhalmozni a karácsonyi árukészleteket – így játékokat és elektronikai cikkeket is. A vámok bevezetése, a kikötők túlterheltsége fennakadásokat okozhat az ellátásban – mondta Mike Coupe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×