eur:
393.19
usd:
364.17
bux:
72042.38
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Márai Sándor Emlékkiállításnak helyet adó Márai-emlékház Kassán 2019. január 22-én. A kiállítást a Csemadok kassai városi választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezte.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Valóban enyhült a szlovák prés a felvidéki magyarokon

Azokon a szlovákiai településeken, ahol a helyi kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot, javult a kisebbségi nyelvhasználat helyzete a hivatali érintkezésben. A legnagyobb előrelépés a magyar kisebbség nyelvhasználatában történt. Ezt a nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogairól szóló jelentést a kormány is elfogadta.

A hivatali nyelvhasználatról szóló jelentést Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos hivatala dolgozta ki. A kisebbségek által lakott településeken egy széleskörű kérdőíves felmérést készítettek, amely a kisebbségi nyelvek hivatali érintkezésben való használatát térképezte fel a 2017. január 1-től 2018. július 1-ig tartó időszakra vonatkozóan. A megszólított 773 válaszadó között szerepeltek állami szervek, megyei önkormányzatok, illetve a rendőrség és a hadsereg szervezeti egységei is.

Szlovákiában 638 olyan település van, melyben a lakosság legalább 20 százaléka valamilyen nemzeti kisebbséghez – legnagyobb számban a magyarhoz – tartozónak vallja magát.

A településeknek összesen 71 kérdést tettek fel 6 témakörben: kisebbségi nyelvű feliratok, hivatali érintkezés, kétnyelvű dokumentumok, önkormányzati szervek tárgyalásai, nyilvánosság tájékoztatása, záró kérdések.

A jelentés a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogainak több kategóriájával foglalkozott. Elsőként a kötelező érvényű rendelkezésekkel; például ha a hivatal nem teszi lehetővé a nemzeti kisebbséghez tartozó polgárnak, hogy az adott kisebbség nyelvén kommunikáljon. Továbbá a hivatali hirdetőtáblán vagy a település honlapján közölt legfontosabb információk kisebbségi nyelven való közzétételével. A harmadik kategóriába azok a rendelkezések tartoztak, amelyeket a törvény lehetőségként tart számon a kisebbségi nyelvek használatával kapcsolatban. Ilyen például

a vasúti megállóhelyek kétnyelvűsítése. A jelentés szerint e téren is történt előrelépés.

Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter 2017 tavaszán rendelte el a vasútállomások kétnyelvűsítését. A Szlovák Vasút még abban az évben 52 állomáson helyezett ki kisebbségi nyelvű helységnévtáblát – 51 magyart és 1 ruszint. A kisebb vasúti megállók kétnyelvűsítéséhez azonban nem volt elég a miniszteri rendelet, módosítani kellett a vasúti törvényt, amelyre idén februárban került sor. E héten pedig megjelentek az első magyar táblák is azokban vasúti megállókban, amelyek nem minősülnek állomáshelynek, s ahol eddig csak szlovák felirat volt olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×