eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Hólepte sétányon gyalogol egy férfi a Moldva partján, Prágában 2019. január 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kritikus a hóhelyzet a szomszédban

Továbbra is megnehezíti a hó az Észak-Szlovákiában élők életét. Kedden az egész ország területére kiterjedő havazás okozott gondot, egy nappal később már a déli területeken olvadásnak indult a hó, északon azonban továbbra sincs változás. A csehek szerdán kapták a legtöbb havat: 18 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A kedden hullott nagy mennyiségű hó többfelé megnehezítette a közlekedést Szlovákiában. Rengeteg volt a baleset, a hóekék alig győzték eltakarítani a havat az utakról. Pozsonyban több tömegközlekedési buszjáratot töröltek, a hó miatt ugyanis a járművek képtelenek voltak eljutni a magasabban fekvő helyekre. A helyzet szerdára már mérséklődött a déli, dél-nyugati járásokban, a másod- és harmadosztályú utak azonban még mindig többfelé havasak voltak. Aki csak tehette, lapátot ragadott az országban, és takarított. Érsekújvárban külön látványosságnak számított, hogy négykerekű terepmotorokkal, azaz quadokkal tisztították meg a városi utakat és járdákat.

Amíg délen már olvadt szerdán, addig északon továbbra sem változott a helyzet. Estére a csacai járásban található

Turzófalván is kihirdették a rendkívüli állapotot a hóhelyzet miatt.

Ezzel a zsolnai kerületben már nyolcra emelkedett azoknak a kisvárosoknak, illetve falvaknak a száma, ahol az önkormányzat kénytelen volt meghozni ezt a döntést a településre lehullott nagy mennyiségű hó miatt. Az érintett községekben a közel félméteres vastagságot meghaladó hótakaró nemcsak a közlekedésben okoz fennakadásokat, hanem a lakosság és a látogatók testi épségét is veszélyezteti. Ezekben a falvakban elsősorban türelemre intik a helyieket, és megpróbálják kihordani a havat a település külterületeire.

A hó halálos áldozatot is követelt:

a Kis-Fátrában egy 37 éves turócszentmártoni hegymászót temetett maga alá a lavina. Barátainak sikerült megtalálniuk a hógörgeteg alá szorult férfit, de a kiérkező hegyi mentők már nem tudták megmenteni az életét.

Csehországban szerdán rosszabb volt a helyzet: a sűrű havazás következtében többtucatnyi közúton és vasútvonalon szünetelt vagy akadozott a közlekedés,

mintegy 18 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A hegyvidékeken a legkritikusabb a helyzet. A cseh-lengyel határon lévő Óriás-hegységben, valamint a cseh-német határon elterülő Érchegységben több közúti határátkelőt is lezártak. Az északkelet-csehországi hegyvidékeken több mint kéttucat helyen megsérültek a magasfeszültségű villanyvezetékek.

A vonatközlekedést a nagy mennyiségű hó alatt a viharos szél következtében kitört, sínekre esett fák is akadályozzák. Számos vasútvonalon leállt a forgalom, illetve a vonatok csak nagy késéssel közlekednek. A meteorológiai előrejelzés szerint a sűrű hóesés Csehország nagyobbik részén csütörtök délelőttig eltart, s helyenként akár újabb 50-60 centiméteres hórétegre is számítani lehet.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Elbukni látszik az egyedülálló demokratikus kísérlet: most jön a kegyelemdöfés

Elbukni látszik az egyedülálló demokratikus kísérlet: most jön a kegyelemdöfés

Az „arab tavaszt” követően az arab világ demokratizálódásának nagy reménysége volt az észak-afrikai, csaknem 12 milliós ország, Tunézia, ahol a 2010-es évek közepén rövid időre valóban létre tudott jönni egyfajta – igaz, ingatag – plurális demokrácia. Az igazi népképviseleti hagyományok hiánya és a megoldhatatlannak tűnő gazdasági problémák azonban kikezdték a rendszert, és 2019-ben nagy erővel tört be egy addig a politikán kívüli szereplő, Kaisz Szaíd. Az új elnök rövid időn belül belekezdett a jogállami vívmányok leépítésébe, és mostanra autoriter hatalmat épített ki. Vasárnap elnökválasztást tartanak Tunéziában, ahol Szaíd és egy áljelölt mellett egyetlen valódi kihívó indul, akit azonban pár héttel a voksolás előtt börtönbe vetettek. Nagyon úgy tűnik ezért, hogy a választás csak színjáték lesz, melynek célja Szaíd tekintélyuralmi rendszerének népi legitimálása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×