eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Donald Trump amerikai elnök egy választási kampányrendezvényen a Tennessee állambeli Chattanoogában 2018. november 4-én. Az Egyesült Államokban november 6-án, az elnöki ciklus félidejében választások lesznek, melyek során megújítják a 435 tagú szövetségi képviselőházat, a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát újraválasztják, továbbá 39 szövetségi államban kormányzóválasztást tartanak.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

A demokraták szerint akár börtön is várhat Donald Trumpra

Az amerikai Demokrata Párt vezetői úgy fogalmaztak, hogy vádeljárás indulhat Trump ellen, amiért állítások szerint két nőt kenőpénzzel próbált hallgatásra bírni a 2016-os elnökválasztás előtt.

Vezető demokrata politikusok első ízben kezdtek komolyan beszélni arról, hogy vádat emelhetnek Donald Trump elnök ellen, sőt arról is, hogy börtönbe kerülhet. A demokraták a Trump orosz kapcsolatairól, illetve az elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozásról folyó Mueller-vizsgálatot akarják bevetni Trump ellen.

A nyomozás eddig nem hozott konkrét bizonyítékot az orosz szállal kapcsolatban, viszont Trump volt ügyvédje Michael Cohen azt vallotta, hogy főnöke megbízásából kenőpénzeket adott át két nőnek, akik azzal vádolták meg Trumpot, hogy szexuális viszonyt folytatott velük.

„A demokraták fegyverként fogják felhasználni a Mueller-jelentést és az elnöknek birkózócsapatra lesz szüksége”

– mondta Steve Bannon volt elnöki tanácsadó és ismert jobboldali ideológus. „A republikánusokban nem bízhat... nem érzik úgy, hogy az ő felelősségük volna, hogy támogassák Trumpot”- mondta.

Az, hogy Trump állítások szerint pénzzel akarta megvásárolni két nő hallgatását a választási kampány idején, Jerry Nadler demokrata szenátor szerint vádeljárásra indokot adó ok. „Még akkor is törvénysértés, ha ezt még az elnöksége előtt követte el, mert csaló módon jutott hozzá a mostani hivatali posztjához – tette hozzá.

Trump ellen gyakorlatilag egész elnöksége idején vizsgálat folyt arról a kérdésről, hogy kampánystábja Moszkvával összejátszva juttatta-e hatalomra.

Most úgy tűnik, jóval enyhébbnek számító ügyek miatt próbálhatják meg megbüntetni. Trump tagadta, hogy viszonyt folytatott volna a két nővel és azt is, hogy tudott volna a hallgatásukat megvásárló pénzről. Volt ügyvédje, Michael Cohen azonban ennek ellenkezőjét állítja.

Kommentátorok szerint

a republikánusok attól tartanak, hogy a Mueller-vizsgálat felemészti a pártot, mivel a Fehér Háznak a tagadáson kívül nincs használható stratégiája.

De valóban eltávolíthatják az elnököt egy impeachment, azaz alkotmányos vádeljárási folyamattal, amikor a Kongresszus két háza dönt a sorsáról? A legtöbb jogi elemző szerint

hivatalban lévő elnök ellen nem tudnak vádat emelni.

A novemberi időközi választások után immár a Demokraták vannak többségben a Kongresszusban és hatalmukat felhasználva új vizsgálatokat indítsanak, vagy vádeljárást kezdeményezzenek az elnökkel szemben.

A legvalószínűbb azonban az, hogy amikor Donald Trump átadja a hivatalát, akkor az Igazságügyminisztérium vádemelést nyújt be ellene – mondta a januárban felálló új kongresszusi Hírszerzési Bizottság főnöke. „Ő lehet hosszú idő óta az első elnök, akire valóban az a veszély leselkedik, hogy börtönbe kerül” – tette hozzá Adam Schiff képviselő.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×