eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Átverte Trump volt tanácsadója a hírszerzési bizottságot

Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója csütörtöki kongresszusi meghallgatásán nem adott érdemi válaszokat a törvényhozók kérdéseire.

A parlament hírszerzési bizottságában történt meghallgatás sajtóhírek szerint csaknem teljesen eredménytelenül zárult. Bannon ugyan előzetesen megállapodott a törvényhozókkal abban, hogy melyik az a 25 kérdés, amelyre választ ad majd, ám végül mégsem válaszolt rájuk érdemben.

A hírszerzési bizottság a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról kérdezte a volt főtanácsadót. Meghallgatása zárt ajtók mögött zajlott, az ott elhangzottakról egyelőre nem kerültek napvilágra információk.

Joaquín Castro, a bizottság demokrata párti tagja Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedetlenségét, azt írva, hogy Bannon akadályozta a bizottság munkáját. Adam Schiff szintén demokrata párti képviselő a bizottság megsértése miatt eljárást indítana Bannon ellen. Schiff szerint Bannon olyan szűkszavúan válaszolt, hogy felmerült a gyanú, vajon nem félrevezetni akarja-e a törvényhozókat.

Mike Conaway, a bizottság republikánus tagja szintén arról beszélt újságíróknak, hogy az egész bizottság elégedetlen volt. Bannon "nem adott választ valamennyi kérdésre, amelyet feltettünk neki, a bizottság tagjai csalódottak" - fogalmazott a texasi republikánus politikus.

A CNN hírtelevízió tudósítója szerint a volt főtanácsadó a meghallgatás előtt Donald Trump elnökkel egyeztetett, aki arra biztatta, hogy hivatkozzon arra az alkotmány biztosította jogára, miszerint az elnök korábbi munkatársaként nem köteles mindenre válaszolni. Bannon a meghallgatáson valóban többször erre a kivételezett státuszra hivatkozva tagadta meg a válaszadást. Mike Conaway a Republikánus Párt más vezető személyiségeivel, köztük például Paul Ryan házelnökkel együtt dönt majd arról, hogy elfogadják-e Bannon érvelését, vagy a bizottság megsértése miatt eljárást indítanak-e ellene. A The Washington Post több olyan republikánus törvényhozót idézett, aki - felháborodva Bannon elzárkózásán - eljárást sürget a volt főtanácsadó ellen, arra hivatkozva, hogy mind a jelenlegi, mind a jövendő kormányzatokat figyelmeztetni kell arra, hogy nem kerülhetik meg a kongresszus ellenőrzését.

Steve Bannon, aki tavaly augusztusban kényszerült elhagyni a Fehér Házat, januárban egyszer már önként megjelent a bizottság előtt, de egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, ezért a bizottság büntetés terhe mellett idézte meg ismét. A volt főtanácsadó a héten - a The New York Times című lap információi szerint szintén büntetés terhe melletti idézés nyomán - két alkalommal is találkozott Robert Muellerrel, az Oroszország esetleges beavatkozását és Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetőjével. A The Washington Post információi szerint a Muellerrel folytatott beszélgetésekhez Bannon nem támasztott előfeltételeket.

A Reuters hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Mueller a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója, James Comey tavaly májusi lemondatásáról és Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint Jared Kushner, Trump elnök veje és a washingtoni orosz nagykövet közötti találkozókról kérdezte Bannont.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×