eur:
393.11
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ukrán katonák gyakorlatoznak Petro Porosenko ukrán elnök látogatása idején az észak-ukrajnai Csernyihivben lévő katonai kiképzőközpontban 2018. november 28-án. Porosenko javaslatára két napja vezették be a hadiállapotot tíz megyében 30 napos időtartamra a Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Mikola Lazarenko

Szlovákia felkészül az ukrajnai helyzet eszkalálódására

Szlovákiát egyelőre nem fenyegeti veszély az ukrajnai helyzet miatt, de az ország készen áll arra, hogy szükség esetén intézkedjen – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő.

Északi szomszédunk a zöldhatáron érkező menekültekre és az oroszországi gáztranzit leállására is felkészül. A miniszterelnök megerősítette, hogy érvényben marad a másodfokú készültség.

Ez azt jelenti, hogy több rendőrrel találkozhatnak az emberek az utcákon és az utakon, és szigorúbb ellenőrzés folyik a szlovák-ukrán határszakaszon. Erről a kormány biztonsági kérdésekben illetékes tagjai határoztak a Kercsi-szorosban történt ukrán-orosz konfliktusra reagálva.

Denisa Saková belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Eperjesi és Kassai kerület rendőralakulataival, valamint az említett szakasz határőreivel folyik szorosabb együttműködés, mert

ha fokozódik a helyzet, előfordulhat, hogy az ukrán lakosság egy része nyugat felé veszi az irányt.

„Közös munka folyik a védelmi minisztériummal is arra az esetre, ha meg kellene erősíteni a 96 kilométeres zöld határszakasz ellenőrzését” – mondta a tárcavezető.

Peter Gajdoš védelmi miniszter elmondta, hogy a fegyveres erők és a tárca 1200 hivatásos katonával, valamint rendőrökkel áll készenlétben a segítségnyújtásra. „Több száz katonai szállítójármű is készenlétben van, természetesen a speciális erők és eszközök is készen állnak” – mondta a védelmi miniszter, hozzátéve, hogy a katonai hírszerzés folyamatosan megfigyelés alatt tartja az ukrajnai helyzetet. A tárcavezető még kedden elrendelte a válságstáb működésének ellenőrzését.

Peter Pellegrini kormányfő hangsúlyozta, nincs szó félelemkeltésről, a helyzet egyelőre stabil. Az energiabiztonságról szólva jelezte, egyelőre nincs gond.

Ha azonban Oroszország elzárná az Ukrajnán keresztül Szlovákiába is áramló gáz csapjait, az országnak 105 napra elegendő tartalékai vannak.

Pellegrini megjegyezte, különösen a téli hónapokban lesz nehéz garantálni Ukrajna gázellátását a fordított áramlási rendszerrel. A szlovák miniszterelnök az Oroszországot sújtó szankciókról is beszélt. Elmondta, hogy bár szerinte az intézkedésekkel nem teljesen azt érték el, amit szerettek volna, de Szlovákia elfogadja az Európai Unió döntéseit.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×