eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Kuciak-gyilkosság: 25 év vagy életfogytiglan vár a merénylőkre

A négy gyanúsított egyike azért számíthat enyhébb büntetésre, mert együttműködik a hatóságokkal.

Huszonöt évtől életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti a Kuciak-gyilkosság mind a négy gyanúsítottját. A Szlovákiában február végén elkövetett újságírógyilkosság fő megrendelőjére – akiről továbbra sem tudja biztosan a rendőrség, ki lehetett – akár szigorúbb büntetést is kiszabhatnának, mint az elkövetőkre.

A Kuciak-gyilkosság négy gyanúsítottja azért maradt előzetes letartóztatásban, hogy megakadályozzák a szökésüket, illetve azt, hogy újabb bűncselekményeket kövessenek el, vagy befolyásolják a szabadlábon lévő tanúkat. A. Zoltán kivételével, akit a gyilkosság közvetítésével gyanúsítanak, a másik három gyanúsított fellebbezett a döntés ellen. A Legfelsőbb Bíróság azonban a fellebbezést elutasította.

Lucia Kurilovská büntetőjogi szakértő szerint

A. Zoltán jelentősen enyhébb büntetésre számíthat, mert a gyanúsítottak közül egyedüliként működik együtt a nyomozókkal.

„A státuszát akár együttműködő gyanúsítottra is változtathatják. Abban az esetben, ha a gyanúsítottat 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetés veszélyezteti, a jelentős enyhítéssel akár 8 évre is csökkenthetnék a büntetését. Viszont a bíró akár úgy is dönthet, hogy 8-tól 25 évig terjedő szabadságvesztésre ítéli“ – magyarázta a szakértő.

Ami a feltételezett megrendelőt, Alena Zs.-t illeti: a státuszából kifolyólag a törvény nem engedi, hogy együttműködő gyanúsítottként kezeljék.

Viszont enyhítő tényező lenne, ha jelentős mértékben segítene az ügy felderítésében. Ez azt jelenti, hogy ezzel ő is elkerülhetné az életfogytiglant. Alena Zs. a meghallgatáson abszurdnak nevezte, hogy a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják őt. Azt állította, hogy rendszeres bevétele van, semmit sem követett el, nincs miért elmenekülnie és semmilyen indítéka nem volt, hogy megrendelje a gyilkosságot.

A gyilkosság tényleges elkövetésével gyanúsított Sz. Tamás és az őt sofőrként segítő Miroslav M. nem tett vallomást az ügyben, de ha mégis megeredne a nyelvük, ők is csökkenthetnék büntetésüket – még ha a szakértő szerint ez eléggé valószerűtlen is.

A rendőrség egyelőre nem találta meg a fő megrendelőt.

Abban az esetben, ha a gyanúsítottak segítenének a kézre kerítésében, a fő megrendelőre akár szigorúbb büntetést is kiszabhatnának, mint az elkövetőkre. Roman Kvasnica, a Kuciakkal együtt meggyilkolt Jana Kušnírová családjának jogi képviselője biztos benne, hogy meg fogják találni a fő megrendelőt is. A pozsonyi Új Szónak adott interjújában azt mondta, az, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült megtalálni a végrehajtókat és a köztes megrendelőt, okot ad a bizalomra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×