eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Lavrov válasza a "fogja be" beszólásra

Az angliai kém-mérgezést követő brit lépések nyomán készülnek az orosz válaszlépések, miközben a felek heves nyilatkozatháborút folytatnak. Lavrov orosz külügyminiszter visszaüzent a brit védelmi tárca vezetőjének, miután az meglehetősen nyers hangnemet ütött meg.

„Oroszország fogja be és menjen el” – mondta Gavin Williamson brit védelmi miniszter azt követően, hogy a brit kormány szerint nincs más magyarázat: az orosz állam mérgezte meg Angliában a britekhez átállt egykori orosz ügynököt és lányát.

Miközben arról folyik a találgatás, hogy Moszkva pontosan mit lép, miután 23 londoni diplomatáját „be nem jelentett kémnek” minősítették és kiutasították, Szergej Lavrov külügyminiszter azt válaszolta Williamsonnak, hogy „lehet, hogy nincs elég műveltsége”.

A harcosabb megnyilatkozásokról ismert külügyi szóvivő, Marija Zaharova pedig ezt mondta: „Mit lehet várni egy országtól, amely rejtegeti a nála történt vegyi mérgezés körülményeit és nem hajlandó megosztani az információt a Vegyi Fegyverek Tilalmáról Szóló konvencióval szembemenve?”

A londoni orosz nagykövet pedig azt dobta fel, hogy a brit kormány „a hazája elleni aggresszióval” próbálja elterelni a figyelmet a Brexit okozta bajokról.

London számára viszont kis győzelem volt, hogy legfontosabb szövetségesei, az Egyesült Államok, Németország és még a korábban vonakodó Franciaország is egy közös nyilatkozatban állt ki mellette. Hasonlóan nyilatkozott a NATO is.

Az oroszok kritikusabb megjegyzéseket is megengedtek maguknak, ami viszont a britek szerint csak méginkább alátámasztja bűnösségüket.

Moszkva ENSZ-nagykövete például arra utalt, hogy Nagy-Britannia vagy mások állhatnak a mérgezés mögött, a cél pedig az volt, hogy méginkább befeketítsék hazáját, pont a hétvégi elnökválasztások és a közelgő futball Vb előtt.

A brit politikusokat a Sherlock Holmes regényekből ismert és lassú észjárású LeStrade felügyelőhöz hasonlította. Ő az „aki ráragad valami felszínes dologra, siet banális következtetésekre jutni, de aztán megcáfolja őt Holmes, aki mindig rájön milyen indíték áll a bűntett mögött”.

Vaszilij Nyebenzja nagykövet ugyanakkor valószínűleg nem számított arra, hogy az általa bírált brit politikusok az ő szavait arra használják fel, hogy megjegyezzék: az oroszok cinikusan élcelődnek az őket ért vádak nyomán.

Közben Nagy-Britanniában pártja képviselő bírálát is kivívta Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére, aki eddig nem volt hajlandó az orosz államot vádolni és követelte: bizonyítsák be, hogy nem az orosz szervezett bűnözés áll-e a háttérben.

Pénteken a Telegraph című lap azt vetette fel, hogy a Szergej Szkripalt és lányát súlyosan valamint másokat kevésbé megmérgező anyagot a Moszkvából apjához érkezett Julija böröndjébe rejtették. Egy elmélet szerint toxikus anyaggal itatták át az egyik ruhadarabot vagy ajándékot. Ez azonban ellentmond annak a teóriának, hogy a Novicsok nevű méreg két – ártalmatlan összetevőjét – külön csempészték be Nagy-Britanniába és ott keverték össze úgy, hogy pusztító vegyi fegyverként alkalmazzák.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×