eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Cenzúra fenyegethet Franciaországban

Cenzúrához vezet a francia kormány által a hamis hírek, az úgynevezett „fake news-ok” terjedésének megakadályozását hivatott törvény, figyelmeztetnek a francia Újságírók Országos Szakszervezetének vezetői. A hamarosan a parlament elé kerülő törvénytervezetet hetek óta bírálják a szakma képviselői.

„Ha mindez Indonéziában, Magyarországon vagy Lengyelországban történne, mindenki üvöltene” – jellemezte a hamis hírekkel kapcsolatos törvénytervezetet Dominique Pradalié, a francia Újságírók Országos Szakszervezetének főtitkára.

A hamis hírek visszaszorításának szükségességét maga Emmanuel Macron jelentette be az év elején, mondván: túlságosan sok álhír terjed a világhálón, különösen a közösségi médiafelületeken, ami választási időszakokban veszélyeztetheti a demokráciák működését. Az államfő az ügyben új törvény megalkotását helyezte kilátásba, melynek tervezete a napokban el is készült, és a sajtóban nyomban ki is szivárgott.

A már említett, az állami TV 2 szerkesztőjeként dolgozó Dominique Pradalié szerint

a tervezet egyik legproblematikusabb pontja az, hogy a televíziós és az internetes tartalmak valódiságát a nemzeti audiovizuális tanács ellenőrizné,

egy olyan „adminisztratív testület”, melynek elnökét az államfő nevezi ki.

A tervezet egy másik pontja szerint a hatóságok különösen választási időszakokban figyelnének a hamis hírek terjedésére, e periódusokban gyakorlatilag bárki feljelentést tehet ilyen ügyekben, az illetékes bíróságoknak pedig 48 óra alatt kellene dönteniük, például egy adott internetes oldal elérhetőségének a felfüggesztéséről.

Márpedig Dominique Pradalié szerint elképzelhetetlen, hogy a bíróságok két nap alatt meg tudják állapítani egy hírről, hogy az hamis-e vagy sem.

A szakszervezet első titkára, Vincent Lanier szerint a tervezet egyértelműen „elnyomó” eszköznek, és mint olyan, a cenzúra egy formájának tekinthető.

A törvénytervezetről amúgy a legnagyobb francia lapok meglehetős visszafogottsággal tudósítanak, aminek elemzők szerint az egyik oka az, hogy maguk is érdekeltek e változásokban, illetve már most részt vesznek a hamis hírek utáni vadászatban, ráadásul fizetség fejében.

Egy elemzésben, amely a szélsőbalhoz kötődő Mediapart című internetes újságban jelent meg egyenesen az olvasható, hogy a Le Monde és a Liberation napilapok 2016-ban 250, illetve közel 200 ezer eurót kaptak a Google-től és a Facebook-tól egyebek mellett a „fake news-ok” leleplezésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×