eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Elfogyott a pénz, bezár az amerikai szövetségi állam

Elfogyott a pénz, bezár az amerikai szövetségi állam

Az amerikai Kongresszus alsóháza sürgősségi törvényt fogadott el, amellyel meg akarja akadályozni, hogy a szövetségi állam fizetésképtelenséget jelentsen a hétvégén. Úgy tűnik azonban, hogy a Donald Trumppal szembehelyezkedő szenátusi demokraták készek megakadályozni a végrehajtását.

Washingtonban a képviselőház 230 „igen” és 197 „nem” szavazattal elfogadta a sürgősségi finanszírozási törvényt, amely megakadályozhatja, hogy a hétvégén - amerikai szóhasználattal élve -

„bezárjon a szövetségi állam”. 

Ilyen eset demokrata és republikánus elnökök kormányzása idején is többször előfordult az Egyesült Államokban. A helyzet azzal jár, hogy bezárnak a szövetségi intézmények - például nemzeti parkok is -, és a szövetségi közalkalmazottak nem kapnak fizetést.

Az amerikai szövetségi állam finanszírozását biztosító számlákról péntek este fogy el a pénz, és a törvény lehetővé teszi, hogy február közepéig fizetni tudják a számlákat. A szavazást megelőzően azonban Trump elnök ellentmondásos jeleket küldött, miközben a szenátusban demokrata ellenzéke késznek mutatkozott megtorpedózni a megoldást.

A felsőházban 12 demokrata szavazatra van szükség a törvény jóváhagyásához, de úgy tűnik, erre kevés az esély.

A demokraták engedményeket követelnek Trumptól,

többek között, hogy ne deportálják az országba gyerekként behozott illegális bevándorlókat, növeljék a kiadásokat és nyújtsanak pénzügyi segélyt a hurrikánok sújtotta és az Egyesült Államokhoz tatozó Puerto Ricónak.

A szenátus péntekre halasztotta a szavazást a kérdésről, és Trump trágár megjegyzése a bevándorlási ügyben felhergelte a demokrata szenátorokat. Ezért úgy tűnik, hogy a finanszírozási törvény nemcsak hogy elbukik a felsőházban, de a demokrata szenátorok még olyan javaslatot is napirendre akarnak tűzni, amivel – kijelentései miatt – megrovásban részesítenék az elnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×