eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nehéz helyzetben Babis

Nehéz helyzetben Babis

Egyedüliként Miloš Zeman cseh köztársasági elnök támogatását élvezi a Babiš-kabinet. A képviselőházba jutott frakciók – az ANO mozgalom képviselőin kívül – jelezték, nem szavaznak bizalmat a kormánynak.

Andrej Babiš színvonalasnak tarja az elkészült kormányprogramot, és azt állítja, beledolgozta a szakértők, a munkaadók és a politikai pártok elképzeléseit is, hogy megszerezze a bizalmukat. A képviselők ugyanakkor – az ANO mozgalom képviselőházba jutott tagjait leszámítva – előre jelezték, nem fogják támogatni a kormányt. Még az a Tomio Okamura sem hajlandó igennel szavazni, aki korábban maga kínálkozott Babiš kormányába. „Az ANO mozgalom elutasít bennünket, nem akar velünk kormányozni” – mondta a Szabadság és Közvetlen Demokrácia elnöke.

A támogatás lehetőségét fellebbentették a kommunisták, ám végül úgy döntöttek, nincs okuk Babiš mellé állni. A többi párt határozottan ellenezi, hogy Andrej Babiš kezébe kerüljön a kormányrúd. Azt mondják, azért, mert nyomozást folytat ellene a rendőrség az ún. Gólyafészek-ügy miatt, melynek során európai uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják. A Cseh Kalózpárt javasolta, hogy a képviselőház szavazzon Babiš mentelmi jogának a felfüggesztéséről, ahogy azt a rendőrség kérte, a szerdai ülésen azonban nem kapta meg a testület támogatását. 

Miroslav Kalousek a TOP09 frakcióvezetője a kormányprogramot is bírálta. „Soha nem találkoztam még ilyen rossz programmal. Akár tartalmi, akár formai oldalról nézem” – jegyezte meg Kalousek. 

A cseh államfő szerint az Andrej Babiš miniszterelnök által szerdán a képviselőház elé beterjesztett programnyilatkozat jó kiindulási alap a kormány jövőbeni programjához, ezért személyesen támogatja. Miloš Zeman ugyanakkor a parlamenti alsóházban mondott beszédében elismerte: a jelenlegi belpolitikai helyzetben nagy a valószínűsége annak, hogy a képviselőház nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak. Zeman azonban hetekkel ezelőtt jelezte, Babišnak másodszor is megadja az esélyt a kormányalakításra.

Ha a kisebbségi kormány nem kap bizalmat a parlamenti alsóházban, január 17-én benyújtja lemondását - közölte Andrej Babis miniszterelnök Prágában a parlamenti ülés délutáni szünetében újságírókkal. Babis azt mondta: nem zárja ki, hogy a második kísérletben koalíciós kormány is alakulhat, bár ő személyesen a politikailag egyszínű kabinetet részesítené előnyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×