eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Berlin segéllyel ösztönzi a bevándorlók hazatértét

Berlin segéllyel ösztönzi a bevándorlók hazatértét

A berlini kormány újabb anyagi támogatással akarja serkenteni a menekültek hazatérését. A három hónapra tervezett program családonként 3000 euró, egyszemélyes háztartás esetén 1000 euró otthonteremtési támogatással egészíti ki a februárban indított segélyakciót azon bevándorlók számára, akiknek menedékjog iránti kérelme még folyamatban van, vagy kérelmük elutasítása után vállalják, hogy önként visszatérnek hazájukba.

A most életbelépő új program a már idén februárban indított otthon-teremtési segély kiegészítése, amellyel a német kormány minél több menedékkérő végleges távozását szeretné ösztönözni. Ennek értelmében egy háromtagú család akár 6 ezer eurót is kaphat, ha önszántából visszatér szülőföldjére.

Február óta úgynevezett újraindulási segéllyel próbálták elősegíteni a bevándorlók hazatérési készségét, aminek összege egy-egy család esetében elérte a 3 ezer eurót. Azonban – mint a Bild-am-Sonntag című bulvárlap jelentette – ezzel a lehetőséggel 8635 személy élt, holott több, mint 100 ezerre tehető azoknak a száma, akiknek elutasították a menedékjog-kérelmét.

Ez ellen tömegesen éltek a fellebbezés lehetőségével, amelyet a hatóságok által a rendelkezésükre bocsátott ügyvédek nyújtottak be. Mint a most indított kiegészítő támogatással kapcsolatban Thomas de Maiziere belügyminiszter elmondta, a február óta érvényes és az új program együtt már akár 6 ezer eurót biztosít egy-egy hazatelepülő családnak és ezáltal komolyan leveszi a vállukról az újrakezdés nehézségeit.

Utalt arra is, hogy az egyelőre február végéig tervezett akcióban több, mint 40 ország állampolgárai vehetnek részt, köztük Irakból, Szíriából vagy Török-országból érkezett menedékkérők. Az intézkedés azonban nem vonatkozik a Balkánról származó bevándorlókra.

Az egykori Jugoszlávia szétesését követő polgárháború miatt Németországba menekült személyek hazatelepítését illetően – még az ezredforduló előtt – hasonló, anyagi ösztönzéssel már jó tapasztalatra tett szert a berlini kormány. A belügyminiszter nem titkolta azonban azt sem, hogy a nagyvonalú támogatás kijátszói ellen a törvény teljes szigorával fognak fellépni, és azoknak pedig, akik felveszik a támogatást, de néhány hét, vagy hónap múlva visszatérnek Németországba, maradéktalanul vissza kell fizetniük a Berlinből kapott segélyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×