eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Mi lehet a németországi patthelyzet megoldása?

Mi lehet a németországi patthelyzet megoldása?

A négy pártból álló koalíció létrehozására tett próbálkozás kudarca ellenére Angela Merkel kancellár stabil országnak nevezte Németországot. Erős kétellyel nyilatkozott a kisebbségi kormány megalakításáról és jobb megoldásnak nevezte az újabb választást. Most Frank Walter Steinmeier államfő tesz erőfeszítéseket a stabil koalíció összehozására.

Berlinben az államfő magához kérette a Jamaica-koalíció megteremtését célzó tárgyalásokon résztvevő négy párt vezetőjét.

A nagyobbik kereszténypárt, a CDU élén álló Angela Merkel kancellár már hétfőn felkereste Frank Walter Steinmeiert, és részletesen tájékoztatta, hogy mi váltotta ki a közel öt héten át tartó puhatolózó megbeszélések kudarcát, egyben pedig közölte azt is, hogy a történtek miatt

nem kíván lemondani,

mert a választási kampányban megígérte, hogy négy évre, tehát a teljes törvényhozási időszakra vállalja a kormányzás feladatát.

Noha a hétfő esti tévényilatkozatban szóba hozta az új választás lehetőségét, ezt az államfő – ha csak lehet – szeretné elkerülni, ezért most erőfeszítéseket tesz a stabil koalíció megvalósítása érdekében.

Steinmeier, aki korábban szociáldemokrata-párti külügyminiszter volt Angela Merkel kormányában, nem titkolta, hogy a szeptemberi választás előtti nagykoalíció feltámasztását is szívesen látná, annak ellenére, hogy a Szociáldemokrata Párt élén álló Martin Schulz ezt ismételten kizárta.

Jól értesült források szerint Martin Schulz eredetileg abban reménykedett, hogy pártja a kampány során le tudja előzni az Angela Merkel vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Uniót és így ő lesz Németország új kancellárja, de miután igencsak gyenge eredményt ért el, a terve füstbe ment és most elzárkózik az Angela Merkel melletti másodhegedűs szereptől.

Így nem sok esélye van az államfőnek az előrehozott választás elkerülésére, amit egy most készült közvélemény-kutatás szerint

a lakosság többsége is helyeselne.

Elemzők viszont attól tartanak, hogy egy újabb választás nem sok eltolódást eredményezne a törvényhozási mandátumok terén, következésképpen egy ilyen, igencsak költséges lépés aligha változtatna a jelenlegi patthelyzeten.

Emiatt azonban nemcsak Németország áll nehéz idők előtt, hanem, mint Elmar Brok, az Európai Parlament egyik hangadó kereszténypárti képviselője kifejtette, akadozni fog a Párizs és Berlin közti együttműködés. Emmanuel Macron francia elnök pedig egyelőre partner nélkül marad az Európai Unió működésének frissítésére irányuló terveivel, ami közvetve ismét a populista pártok malmára hathatja a vizet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×