eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ettől a hírtől kiborultak a britek

Ettől a hírtől kiborultak a britek

Hétfő este azzal a döntéssel léptek ki a Downing Street 10-ből a szemerkélő esőbe a brit minisztertanács tagjai, hogy a kormány hajlandó az eddiginél lényegesen nagyobb összeget felajánlani Brüsszelnek, ha viszonzásul már decemberben tárgyalás indulhat a Brexit utáni kölcsönös kereskedelemről.

Pontosan nem tudható, hogy mekkora a London által Brüsszelnek felajánlható, eddiginél magasabb összeg, mint ahogy a Brexit pontos költségvetése sem ismert, de kommentátorok az eddigi felajánlás duplájáról, 40 milliárd angol fontról beszélnek.

Ez nem kevés ahhoz képest, hogy egyesek a Brexit során brüsszeli visszafizetésekre számítottak, és ahhoz képest sem, hogy a tetemes összeget valószínűleg a brit szociális költségvetésből kellene lecsípni. Ez igencsak nyugtalanítja a Brexit ellenzőit, akik jelen vannak a kormányzó tory párt soraiban is.

Theresa May miniszterelnök mindenesetre jelezheti, hogy London kész előrelépni a Brexit mielőbbi sima megvalósítása érdekében. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, decemberre jelölt ki határidőt újabb tárgyalások elkezdésére a kiválás részleteiről.

Várható, hogy az uniós tagországok december 14-15-re összehívott csúcstalálkozóján döntenek arról: elindíthatók-e a Brexit utáni kereskedelemről szóló megbeszélések. Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy Nagy-Britannia eleget tegyen fizetési kötelezettségeinek még a kiválás előtt, és London elismeri, hogy vannak bizonyos fizetnivalói, nem kíván rést ütni a tagországok 2014 és 2020 közötti költségvetésén. Sok részletet kell még tisztázni, például a Brüsszelben alkalmazott seregnyi brit munkatárs Brexit utáni nyugdíj-folyósításának az ügyét. A brit átlagember nem hallja szívesen újabb milliárdok felajánlásának a hírét, azt kérdi, hogy mi lesz a tervezett egészségügyi és iskolafejlesztésekkel.

"A 40 milliárd emlegetése kihozza a sodrából az utca emberét" - mondta egy volt konzervatív párti miniszter a parlament Alsóházában. Michel Bernier, az Európai Unió Brexit-ügyi tárgyaló-megbízottja, a számla rendezését a kereskedelmi tárgyalások megindítása előfeltételének nevezte. Ezeken elsősorban arról lenne szó, hogyan őrizhetnék meg szabadkereskedelmi lehetőségeiket a brit vállalatok. Michel Bernier szerint nem lesz joguk szabadkereskedelemre, ha London korlátozza az uniós munkaerő korlátozatlan beáramlását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×