eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ellenzéki segítséget kaphat az MKP

Ellenzéki segítséget kaphat az MKP

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű ellenzéki mozgalom segíthet Szlovákiában a Magyar Közösség Pártjának abban, hogy bejusson a törvényhozásba. Igor Matovič a mozgalom vezetője ugyanis felajánlotta a parlamenten kívüli MKP-nak, hogy választási koalícióban induljanak a 2020-ban esedékes parlamenti választásokon.

A szlovák parlamenti ellenzék egyik legszínesebb egyénisége és Robert Fico kormányának egyik leghangosabb bírálója, Igor Matovič a Denník N című napilapnak adott interjújában kijelentette, hogy az általa vezetett Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, azaz az OĽaNO gond nélkül választási koalícióra lépne a Menyhárt József vezette Magyar Közösség Pártjával.

„Eljött az ideje, hogy segítő kezet nyújtsunk a parlamenten kívüli MKP-nak, s általa Dél-Szlovákia lakosainak” – nyilatkozta Matovič, aki indoklásként elmondta, szerinte megváltozott az MKP. A politikus szerint erre vall az is, hogy a tavalyi parlamenti választások alkalmával levették a választási listájukról azt a képviselőjelöltet, aki a párt központi kampányától eltérően egyénileg autonómiakampányba kezdett az MKP jóváhagyása nélkül.

Az OĽaNO elnöke szerint az MKP választói a két héttel ezelőtti megyei választásokon is bizonyították, hogy nem akarnak együttműködést a Smer, a Szlovák Nemzeti Párt, és a Híd alkotta kormánykoalícióval. Matovič azonban azzal is tisztában van, hogy az ő személye elfogadhatatlan sok szlovákiai magyar számára, mert annak idején fellépett a magyar Országgyűlés által elfogadott egyszerűsített honosítási eljárás ellen.

Menyhárt József, az MKP elnöke elmondta, eddig egy elnöki szintű tárgyalást folytatott Matovičcsal. Menyhárt úgy véli, egyelőre még korai választási koalícióról beszélni,

a kulcskérdés szerinte a programpontok összeegyeztethetősége lesz.

„Célunk, hogy az MKP egymaga lépje át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A megyei választások alapján erre van esély” – szögezte le Menyhárt József. Ám az mindenképp jelzésértékű, hogy a november 17-i bársonyos forradalom emléknapján Igor Matovičcsal egy színpadon emlékezett meg az 1989-es csehszlovákiai történésekről és a kommunista hatalom bukásáról. Az is most fordult elő először, hogy szlovákul szólalt fel a hallgatóság előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×