eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Olyan volt, mint a világvége - drámai vallomás az erdőtűzről

"Olyan volt, mint a világvége" - drámai vallomás az erdőtűzről

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Portugáliában az erdőtűzek többtucat áldozatára emlékezve. Vasárnap óta legkevesebb 36 ember veszett oda a gyorsan terjedő tüzekben, amelyek a szomszédos Spanyolországban is pusztítást okoznak.

A szárazság és az Atlanti-óceánon átsöprő Ophelia hurrikán szelei szították fel azokat a lángokat, amelyek több tucat ember életét követelték a hétvége óta az Ibériai-félszigeten.

A tragédia különösen Portugáliát sújtotta, hogy kedd reggeli adatok szerint 36 ember haláláról tudnak. Spanyolország Galícia tartományában három holttestet találtak.

A Portugáliát kettészelő Targus folyótól északra szükségállapotot hirdettek. A mostani erdőtüzek a legsúlyosabbak a 2006-os, hasonló katasztrófa óta.

Antonia Costa miniszterelnök azt mondta: életbe léptetik annak a jelentésnek a tűzvédelmi ajánlásait, amelyet a júniusi tüzek után adtak ki. A nyáron 64-en vesztették életüket.

Hétfőn szerencsére sok helyen elkezdett esni az eső, de nem oltott ki minden tüzet.

A lakosok azt mondták, nem volt sok idejük. „Egyszer csak megjelent a tűz a falu lábánál, és hihetetlenül gyorsan terjedt” – mesélte Vouzela település egyik lakója.

„Olyan volt, mint a világvége. Mindenki elmenekült”.

A Portugáliától északra található spanyol Galíciában a hatóságok szerint gyújtogatók okozták a tüzeket. A helyzet nyomán a régióba utazott a galíciai származású Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. A tűzvész egy időre elterelte a figyelmet a katalán függetlenségi vitáról.

Közben Írországban, az Ophelia hurrikán szelei közel 250 ezer otthon áramszolgáltatását szüntették meg. A vihar tetőket tépett le és fákat döntött ki, amelyek két ember halálát okozták az Ír Köztársaságban.

Az extrém időjárás továbbvonult Skócia és Észak-Anglia felé, ahol 110 kilométeres széllökésekre számítottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×