eur:
393.1
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Elhárult az akadály a Jamaica-koalíció elől

Elhárult az akadály a Jamaica-koalíció elől

Berlinben megtörtént az első lépés a négypárti, úgynevezett Jamaica-koalíció megalakítása felé. Miután a két keresztény párt ismét Volker Kaudert választotta parlamenti frakcióvezetőjének, közleményt adott ki arról is, hogy az eddigi pénzügyminisztert, Wolfgang Schäublét jelöli a képviselőház elnöki tisztségére.

Wolfgang Schäuble 2009 óta állt a pénzügyminisztérium élén, és nemzetközi elismerést szerzett az euróövezeti válság kezelésében játszott szerepéért. Közvélemény-kutatási adatok szerint az egy merénylet miatt kerekesszékbe kényszerülő 75 éves Schäuble az egyik legnépszerűbb német politikus. Először 1972-ben választották be a törvényhozásba, így 45 éves képviselői múltjával ő a szövetségi parlament, a Bundestag rangidős tagja.

A jelölést elfogadta, és így közvetve elősegítette Angela Merkel kormányalakítási tárgyalásait is, mert a Szabaddemokrata Párt már a választási kampány idején jelezte, hogy meg szeretné kapni a pénzügyminisztériumot, ha a keresztény pártok koalíciós partnereként kormányra kerül. A szabaddemokraták elnöke, Christian Lindner elismeréssel nyilatkozott Schäuble jelöléséről, és utalt arra, hogy az eddigi pénzügyminiszter rendelkezik azzal a tekintéllyel, amely szükséges a parlamenti elnök feladatának ellátásához.

A szövetségi parlament alakuló ülését a jövőben nem a képviselőház legidősebb tagja, hanem a rangidős törvényhozó nyitja meg. Ezzel eleve elkerülték, hogy a Wolfgang Schäublénél két évvel idősebb Wilhelm von Gottberg vezesse le az alakulóülést, ugyanis Gottberg az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt tagjaként kétes értelmű cikket közölt a holokausztról.

Időközben a kisebbik keresztény pártban, a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unióban is sikerült - legalábbis átmenetileg - úrrá lenni a vezetésben kirobbant vitán, így a párt nevében Horst Seehofer bajor kormányfő vezeti a koalíciós tárgyalásokat a testvérpárttal, valamint a szabaddemokratákkal és a zöldekkel.

Politikai elemzők hosszan tartó alkudozásra számítanak,

és így Berlin jó időre gyakorlatilag távol marad az európai politikától. Ez máris érezteti hatását a közös valuta árfolyamán is, mert az euró dollárhoz viszonyított árfolyama vasárnap óta érezhetően meggyengült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×