eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Így vadásznak az osztrákok a menekültekre

Így vadásznak az osztrákok a menekültekre

Véletlenszerű ellenőrzéseket tart Ausztria a Szlovákiával közös határátkelők közelében. Az osztrák rendőrség a hadsereg katonáival együtt próbálja meg kiszűrni az illegális migránsokat, akiket embercsempészek új útvonalakon egészen Észak-Európába akarnak eljuttatni.

A migránsokat Európába szállító embercsempészek azt követően kezdtek új útvonalakat keresni, hogy Magyarország jelentős mértékben megerősítette az Európai Unió külső határainak védelmét. A balkáni útvonalat azonban a megszigorított ellenőrzések ellenére

sem sikerült teljesen lezárni.

A csempészek ugyanis Magyarországot megkerülve, Szlovákián keresztül igyekeznek átvezetni a menekülteket Európa nyugati és északi államaiba.

Mindezt Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter is megerősítette a Die Welt napilapnak adott interjújában. „Sok menekült, akik jelenleg Görögországból vagy Szerbiából érkeznek, megpróbálnak Szlovákián át továbbjutni északra“ – fogalmazott a tárcavezető.

Arról is tájékoztatott, nincs tudomása arról, hogy az osztrák katonáknak a rendőri ellenőrzések során segédkezniük kellett volna, ám szükségszerűnek nevezte a katonák jelenlétét. Hozzátette, hogy Ausztriába idén több mint 20 ezer migráns érkezett, akik közül csaknem 12 ezren menedékjogot kértek. Doskozil szerint jelenleg a Frontex ügynökség képtelen megfelelő mértékben védeni Európa külső határait.

Jaroslav Naď, szlovák biztonsági szakértő a pozsonyi Pravdának úgy nyilatkozott, hogy Ausztria a növekvő terrorveszély miatt már ez év kezdetén

többféle fegyveres alakulatot is bevetett Bécsben.

Naď arról is beszámolt, hogy az utóbbi időben a szlovák rendőrség is több „csempészcsomagot“ fogott el. „Mintha a csempészek megtudták volna, hogy Szlovákiában elméletileg adott a tér, és mivel másként nem lehetett, ezért a mi oldalunkról kezdtek átjárni Ausztriába“ – állítja Naď.

Az elemző úgy véli, a rendőrségi és hírszerzési ellenőrzésektől függ majd, hogy Szlovákiában is megnő-e az illegális migrációra irányuló ellenőrzések száma. „A volt Jugoszlávián át vezető útvonal egyre jobban áthelyeződik a Fekete-tengerhez, így mi is az elfogott menekültek számának növekedését jegyezzük. A rendőrségnek szükség esetén a hadsereg nálunk is segítséget nyújthat, de nem gondolom azt, hogy erre ebben a pillanatban szükség lenne“ – mondta a szlovák biztonsági szakértő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×