eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Újabb rakétatesztre készül Észak-Korea?

Újabb rakétatesztre készül Észak-Korea?

"Észak-Korea könyörög a háborúért, Amerika nem akar háborút, de véges a türelme” – többek között ez hangzott el éjszaka az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol a tagállamoknak nem sikerült megállapodniuk az atomfegyverével fenyegetőző, sztálinista állam elleni újabb szankciókról.

„Akik Észak-Koreával kereskednek, azok bátorítják nukleáris ambícióit. Phenjan könyörög a háborúért” – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsában Nikki Haley amerikai nagykövet, miközben találgatások szerint Észak-Korea újabb rakétakísérletekre készül.

Haley hozzátette, hogy az Egyesült Államok türelmes, de türelme „nem határtalan”. Sürgette, hogy a Biztonsági Tanács vezesse be

a lehető legkeményebb szankciókat Észak-Koreával szemben, ám ebben a tagállamok nem tudtak megállapodni.

Azt is közölte, hogy „az Egyesült Államok minden egyes olyan országra odafigyel majd, amely kereskedik Észak-Koreával és ezzel segíti annak felelőtlen és veszélyes nukleáris terveit”.

Ez a figyelmeztetés Kína és Oroszország mellett többtucat államnak, így Magyarországnak is szólhatott. A távol-keleti országba irányuló magyar export mindössze néhány ezer dollárra rúg.

Korábban a Trump-kormányzat azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a kereskedelmet minden olyan országgal, amely az észak-koreai rezsimmel üzletel.

A legnagyobb kereskedelmi partner a Biztonsági Tanácsban vétójoggal bíró Kína. Peking Moszkvával együtt a válság békés rendezését sürgette.

„Kína soha nem engedi meg, hogy káosz és háború törjön ki a Koreai-félszigeten” – mondta Csieji Liu kínai ENSZ-nagykövet, aki arra sürgette szomszédját, hagyjon fel a „rossz lépésekkel, amelyek ellentétesek saját érdekeivel”.

Az orosz ENSZ-nagykövet pedig azt hangoztatta, hogy szankciókkal nem lehet megoldani a helyzetet.

Az egyetlen komoly büntetőintézkedés, ami még kivethető a rezsimmel szemben, az az, hogy leállítják olajbehozatalát.

A diktatórikus állammal szemben 2006 óta már egy sor szankciót vezettek be ballisztikus rakéta-és atomfegyver-kísérletei miatt.

Az északi fenyegetésre válaszul a dél-koreai fegyveres erők egy hadgykorlat során az északiak kísérleti atomtelepei elleni

szimulált támadást hajtottak végre.

Dél-koreai hírszerzési illetékesek közben azt mondták, információik szerint Phenjan újabb rakétatesztre készül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×