eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Medvegyev: Totális kereskedelmi háború

Medvegyev: "Totális kereskedelmi háború"

"Totális kereskedelmi háború" - így jellemezte Medvegyev miniszterelnök a Trump amerikai elnök által szentesített újabb Moszkva-ellenes szankciókat, amelyek az oroszokkal üzletelő európai cégeket is büntetnek. A jogszabályt Trump is bírálta, de azt mondta "a nemzeti egység érdekében" jóváhagyja.

Úgy tűnik, Donald Trump amerikai elnök ellenfelei elérték, amit akartak: a Fehér Ház ellentmondásos vezetője kénytelen feladni tervét, hogy valamiféle enyhülést hozzon az amerikai-orosz kapcsolatokba.  Vagy, ahogy Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök fogalmazott azt követően, hogy Trump aláírta a Moszkva elleni további szankciókat: „ezzel bizonyította az amerikai elnök teljes tehetetlenségét úgy, hogy megalázta a Kongresszus”.

Az Oroszország állítólag ukrajnai szerepével, a Krím elcsatolásával és Moszkva szíriai fellépésével indokolt jogszabályt elsöprő többséggel fogadta el az amerikai Kongresszus mindkét háza.

Trump csak vonakodva írta alá az általa „mélységesen hibásnak” nevezett jogszabályt.

A törvény korlátozza az amerikai állampolgárok befektetési lehetőségeit az orosz energiaiparban, megnehezíti az amerikai és orosz cégek üzleti együttműködését és pénzbüntetéssel fenyegeti azokat az európai vállalatokat, amelyek részt vesznek az orosz gázt szállító Északi-Áramlat 2 gázvezeték projektben.

Moszkva mellett Iránt és Észak-Koreát is bünteti a jogszabály.

Míg az észak-koreaiak hivatalos válasz helyett folytatják rakéta és atomfegyver-programjukat, Irán azt mondta: a szankciók sértik a Teheránnal kötött alkut az iráni atomprogram korlátozásáról. Ezért „megfelelő és arányos módon” válaszolni fognak – írta az egyik iráni hírügynökség.

Putyin orosz elnök még a szankciók aláírása előtt közölte, hogy kiutasítják az országból az amerikai diplomaták háromnegyedét.

Medvegyev miniszterelnök pedig megjegyezte: a szankciós csomag eloszlat minden reményt arról, hogy javulhatnak az amerikai kormányzattal fenntartott kapcsolatok.

„A szankciókat törvénybe foglalták és évtizedekig hatályban maradnak, hacsak nem történik valami csoda” – írta Facebook oldalán Medvegyev.

Közben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megnyugvását fejezte ki, amiért enyhítettek az amerikai törvény szigorán. Azt követően, hogy az EU válaszlépésekkel fenyegetett, Juncker szerint az amerikai Kongresszus csak azután alkalmaz majd büntetőintézkedéseket, hogy konzultált a szövetségesekkel.

„És én még mindig úgy hiszem, hogy az Egyesült Államok szövetségesei vagyunk” – idézte Junckert a BBC.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×