eur:
393.1
usd:
363.56
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Hoppon maradtak a szlovák egyetemek

Hoppon maradtak a szlovák egyetemek

A tudományra szánt 300 millió eurós csomagból a szlovákiai egyetemek nem kapnak szinte semmit. Az oktatásügyi tárca felhívásából származó pénz nagyobb részét vélhetően valamilyen kivitelező cégek kapják majd meg. Az egyetemek rektorai felszólították az oktatásügyi minisztert, hogy törölje az eredményt.

A szlovákiai egyetemek többsége és a Szlovák Tudományos Akadémia is elutasító választ kapott a 2014-2020-as időszakra benyújtott pályázataira.

A jóváhagyott kutatási és fejlesztési europrojektek közül hatot maga a kiíró tárca nyert el, viszont a sikeres pályázók közül hiányzik az akadémia.

 Nyolc rektor és az akadémia elnöke ezért levelet írt Peter Plavčan szlovák oktatásügyi miniszternek, és kifogást emeltek azok szakmai felkészültségével szemben, akik a pályázatokat elbírálták, vagyis azokkal szemben, akik a minisztérium vezető szerveiben foglalnak helyet.

Az elbírálási folyamatot inkorrektnek és átláthatatlannak tartják,

a minisztert pedig arra kérik, hogy a pályázat eredményét törölje el.

Hoppon maradtak a szlovák egyetemek

A tárca szóvivője erre reagálva azt nyilatkozta, hogy a felhívás kiértékelése még tart.

„A kérvények elfogadásáról vagy elutasításáról szóló határozatot még senkinek sem hozták a tudomására, vagyis pillanatnyilag nem lehet tudni, mely projektek kapnak támogatást és melyek nem. Ezen a téren még semmi sincs lezárva, tehát semmilyen döntés nem végérvényes” – tájékoztatott Ivana Skokanová.

Az uniós alapok weboldalán viszont látható az elfogadott és az elutasított projektek listája.

Ebből pedig az derül ki, hogy a szlovák oktatásügyi minisztérium vezető szerve több mint 10 és fél millió eurót hagyott jóvá a kutatásra és fejlesztésre szánt pénzből magának a tárcának is.

Eredményes volt az oktatásügyi minisztérium alá tartozó kutató ügynökség is, a négy benyújtott pályázatára több mint 14 millió eurót kapott.

A Szlovák Tudományos Akadémia viszont nincs a sikeres pályázók között, csakúgy, mint a kutatással foglalkozó egyetemek, amelyek 16 projektjére semmit sem hagytak jóvá.

A levél aláírói már a héten tárgyalni akarnak minderről a miniszterrel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×